Jom Kejar Belon Kajicuaca

 Belon kajicuaca atau radiosonde boleh diburu dan dicari. Boleh dapatkan perantinya serta belon jikalau tidak pecah yang teruk. Bagi yang suka adventure aktiviti memburu belon ini sangat menyeronokkan.


Boleh rujuk laman sesawang aprs.fi merujuk kepada objek belon yang terbang itu. Belon dilepaskan dua kali sehari pagi dan malam. Jam lebih kurang 7:35 sudah boleh memantau di frekuensinya. Penerbangan kebiasaannya mangambil masa dalam dua jam bergantung kepada ketinggian sesuatu penerbangan dan cuaca.


Kemudian setelah mendarat boleh merujuk koordinatnya serta altitud ketinggian terakhir. Segala data dipaparkan disini boleh dirujuk.


Selain aprs.fi,  kita juga boleh merujuk SondeHub Tracker. Laman sesawang sondehub.org menjadi rujukan kerana turut memaklumkan kawasan belon dijangka mendarat. Turut terdapat aplikasi pada telefon pintar. Koordinat turut dipaparkan pada sondehub ini sebagai rujukan ketika misi pencarian. Boleh gabung kedua-duanya mengikut kesenangan dan kesesuaian peranti yang dimiliki.


Belon yang berkeadaan baik dipegang oleh Yatt 9W2MFE di Kg Orang Asli Pulau Kempas, Banting. Belon kempis pada altitud ketinggian maksimum. Ada terkoyak sedikit mungkin sewaktu terlanggar pokok.


Belon yang hancur dipegang oleh penulis di Kg Orang Asli Sg Judah, Pulau Carey. Hancur belon meletop di altitud ketinggian maksimum yang agak tinggi.


Koleksi belon penulis dalam pelbagai rupa dan bentuk. Belon pertama masih berkeadaan baik namun pecah dibahagian atasnya. Dua belon lagi pecah dan tidak nampak rupa. Belon yang bawah sekali bertukar warna kerana dijumpai lebih  dua minggu selepas jatuh.


Peranti radiosonde yang dipegang oleh Hanif 9W2VHF dijumpai di Kg Orang Asli Sg Judah, Pulau Carey. Segala data meteorologi dipancarkan dari peranti ini. Ketika ini, peranti masih berfungsi lagi dan dapat dipantau melalui frekuensi 401.111MHz. Belon ini dilepaskan dari KLIA Sepang.


Inilah peranti radiosonde jenis DFM17 keluaran Graw yang dilepaskan oleh MET Malaysia. Ada empat tempat iaitu KLIA, Bayan Lepas, Kota Bharu dan Kuantan. Bagi rakan di selatan tanahair pula, boleh memburu belon radiosonde dari Singapura.

Berikut frekuensi yang boleh dipantau;

Bayan Lepas WMKP 400.170MHz

Kota Bharu WMKC 401.910MHz

Kuantan WMKD 402.010 MHz

KLIA Sepang WMKK 401.110MHz

Gemas 403.000MHz

Changi WSSS 400.500MHz

Changi WSSS 402.150MHz

Paya Lebar WSAP 401.900MHz


Penulis bersama Weerut 9W2RUT berjaya menemui radiosonde buat pertama kalinya di Puchong gateway Seronok dan puas setelah memantau berbulan-bulan akhirnya kumpulan kami berjaya mendapat satu.


Peranti dijumpai tersorok dicelah-celah daun. Namun tali benang menyelamatkannya dari ditinggalkan. Tali yang menyambung antara belon dan peranti sememangnya sangat panjang. Juntaian tali antara penanda bagi mencari belon ini.

Selamat mencuba dan memburu belon kajicuaca. Rasailah keseronokkan memburunya. Sudah cuba baru tahu mudah atau sukar untuk mendapatkannya.

73, Jojet de 9w2dya

No comments:

Post a Comment

DFM09 17030735 telah ditemui di Jerantut

Credit 9W2PRX Maklumat dari group bahawa Abg Man 9W2PRX telah memaklumkan radiosonde DFM09 17030735 telah ditemui oleh orang awam di Jerantu...