Hari Belia Negara 2012


Himpunan Jutaan Belia 2012 diadakan di Presint 2 Putrajaya. Sebanyak 38 segmen dan 500 acara diadakan sepanjang 6km di sini.

Aku berkesempatan berkunjung untuk melihat aktiviti-aktiviti menarik diadakan. Matlamat utama aku ingin ke stesen Jota, tetapi malangnya aku tidak menemui QTH stesen ini. Aku sempat ke tapak Jambori kontingen Kuala Lumpur yang menarik mempamerkan pesawat ringan dan pelbagai aktiviti Pengakap Udara. Menurut pegawai yang bertugas stesen jota terletak di urusetia yang jaraknya lebih kurang 1km dari tapak jambori.

Sebelum itu, aku berjalan-jalan dipersekitaran pameran dan jualan untuk melihat perkara-perkara yang menarik seperti di Jom Heboh. Aku monitor juga jalur-jalur jikalau ada rakan sedang QSO terutamanya 145.300MHz.


Selepas melawat tapak jambori aku dan XYL ke Istana Kehakiman berehat sebentar selepas melihat kereta antik yang dipamerkan. Semasa itu, aku kedengaran audio QSO di jalur 145.500MHz. Aku monitor sahaja kerana tiada callsign disebutkan. Selepas itu kedengaran lagi audio ayng sama bersama callsignnya. Akupun ingin berkabung tetapi tiada response. Selepas memanggil dengan callsignnya barulah Abg Zai dari Sabah 9M6ZAY menjawab panggilanku. Terima kasih abg Zai kerana sudi menjawab panggilanku. Beliau menggunakan frequensi ini untuk berhubung dengan XYL beliau iaitu 9W6ZAQ.

Selepas itu kedengaran Hafiz 9W2VFZ masuk bergabung dan dapat bersalaman juga bersama 9M6ZAY yang sedang sibuk bertugas di tapak acara ini. Menurut Hafiz QTH beliau di pameran tentera aku tak QSL di mana lokasi itu. Jikalau dekat mungkin boleh bersalaman didaratan.

Aku kehilangan audio hafiz selepas abg Zai monitoring sahaja. Rupanya ramai yang monitor dijalur. Bujat 9M2AIS telah memanggil aku digerai makan berdekatan dengan Jom Heboh. Dapat juga bersalaman dengan Bujat diudara selepas sekian lama tidak QSO.

Selepas Bujat QRT kerana ingin meneruskan santapannya, aku memanggil semula hafiz. Kemudian dia menjawab panggilanku, ada kelapangan boleh bersalaman didaratan pula.

Walaupun tidak dapat menemui stesen jota, tetapi aku puas hati dapat bersalaman dengan rakan diudara terutamanya rakan jauh 9M6ZAY.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com/

KP4AO 5060

20120524 15:12 432044.0 yl2ok YL Latvia 9W2DYA


20120524 15:12 432044.0 kp4ao KP4 Puerto Rico 9W2DYA

20120524 15:16 432044.5 KP40A KP4 Puerto Rico 9W2DYA

20120524 15:17 432044.5 VE3ZAZ VE Canada 9W2DYA

20120524 15:18 432044.5 ae4jy Thanks! K United States 9W2DYA

20120524 15:19 432044.5 F6HFC F France 9W2DYA

20120524 15:20 432044.5 F6HLC Thanks! F France 9W2DYA

20120524 15:20 432044.5 W6FK K United States 9W2DYA

20120524 15:23 432044.5 W7DI K United States 9W2DYA

20120524 15:23 432044.5 W7CI Thanks! K United States 9W2DYA

20120524 15:25 432044.5 UA4API Thanks! UA European Russia 9W2DYA

20120524 15:26 432044.5 ON4CC ON Belgium 9W2DYA

20120524 15:26 432044.5 ON4CCM Thanks! ON Belgium 9W2DYA

20120524 15:27 432044.5 DK7DED DL Germany 9W2DYA

20120524 15:27 432044.5 DK0DED DL Germany 9W2DYA

20120524 15:28 432044.5 K1AE Thanks! K United States 9W2DYA

20120524 15:28 432044.5 EA3G EA Spain 9W2DYA

20120524 15:29 432044.5 DL2OK DL Germany 9W2DYA

20120524 15:29 432044.5 YL2OK YL Latvia 9W2DYA

20120524 15:31 432044.5 SV8CS SV Greece 9W2DYA

20120524 15:31 432044.5 WA3OZ K United States 9W2DYA

20120524 15:32 432044.5 WA3GFZ K United States 9W2DYA

20120524 15:34 432044.5 GW8IZR GW Wales 9W2DYA

20120524 15:34 432044.5 VE3ZAZ VE Canada 9W2DYA

20120524 15:35 432044.5 VE2ZAZ VE Canada 9W2DYA

20120524 15:36 432044.5 AE4JY K United States 9W2DYA

20120524 15:37 432044.5 F6HLC Thanks! F France 9W2DYA

20120524 15:38 432044.5 W6FK Thanks! K United States 9W2DYA

70cm EME signals recorded using the 25 m dish in Dwingeloo.


http://websdr.camras.nl:8901/
 

Malaysian amateur radio league ( marl )

Malaysian Amateur Radio League (MARL) has been registered yesterday - May 16th, 2012. It is an effort on a body unifying and representing all amateur radio associations in Malaysia. Members are amateur radio associations only. MARL is an organization designed to represent and voice out the interest and opinion of all Malaysian amateur radio assignment holders. It is an approach modeling on Communications & Multimedia Act 1998 requirements on formation of industry forums.


I am pleased to inform that the Protem Committee of MARL are:

President : Y.A.M Tengku Sri Temengung Raja D.K, S.S.M.T, Y.A.M Dato' Seri Tengku Baharuddin Ibni AlMahrum Sultan Mahmud Al Muktafi Billah Shah (9M2TBM)

Vice President : Abdul Aziz Bin Mohd Noor (9M2AU) - MARES

Secretary : Abd lah @ Abdullah Bin Awang (9W2HOZ) - JASRA

Asst. Secretary : Azmeir Bin Zaki (9W2EKP) - JASRA

Administrative Secretary : Ashwar Bin Abdul Aziz (9W2FG)

Asst. Administrative Secretary : Mohd Iqbal Bin Mohd Noor (9M2BAL)

Treasurer : Amrun Bin Mamat (9W2HAV) - SQUAD99

Committee :

i. Fahroradzi Bin Ibrahim (9W2BBS) MARES

ii. Marzuki Bin Saad (9M2MZ) - Kedah HF

iii. Jamaludin Bin Mat Akhir (9W2BDS) - KSRAC

iv. Khairul Asyraf Bin Jaafar (9W2CRO) - MERACC

v. Mohamad Alawi Bin Md Noor (9W2AWQ) - AKRAB

vi. Abu Hashim Bin Nordin (9W2AHJ) - SIK AMATEUR

Easily access MARL Facebook page, bookmark us at www.facebook.com/MsianAmateurRadioLeague


vy 73,

Mohd Iqbal, 9M2BAL.

facebook: www.facebook.com/MsianAmateurRadioLeague

blog: http://malaysianamateurradioleague.blogspot.com/

email: marl.gabungan@gmail.com

phone: +60 197770435

http://forums.qrz.com/showthread.php?346468-Malaysian-amateur-radio-league-(-marl-)

Senarai nama Kem Bina Semangat Olahraga 2012

Senarai Fasilitator dan peserta Kem Bina Semangat Olahraga 2012

Nama Kelas Ahli/Bukan Jantina



1. Muhd Syafuan b. Muhd Iszar 2 Kreatif Bukan Lelaki

2. Noor Ateerah Ameerah bt. Zuraini 1 Produktif Bukan Perempuan

3. Nur Aqilah bt R.M. Kamal 1 Produktif Bukan Perempuan

4. Nur Alia bt Shaifullizan 1 Produktif Bukan Perempuan

5. Muhammad Fariduddin b. Malik Amir 1 Efektif Bukan Lelaki

6. Nur Amira Nabilah bt. Sabaruddin 1 Produktif Bukan Perempuan

7. Muhammad Azim b. Kadir Badhusha 1 Produktif Bukan Lelaki

8. Muhamad Imran b. Mohd Yazid 1 Produktif Bukan Lelaki

9. Nurermira Farhana bt. Enes Zalman 2 Inovatif Bukan Perempuan

10. Siti Balqish bt Jamalidzulrashidi 1 Inovatif Ahli Perempuan

11. Laila bt Iswadi 1 Produktif Bukan Perempuan

12. Nur Syamila Farahin bt. Zainudin 2 Inovatif Bukan Perempuan

13. Nurul Adlina bt. M.Nasir 2 Inovatif Bukan Perempuan

14. Intan Nabilah bt. Jalaludin 2 Dinamik Ahli Perempuan

15. Luqman Nulhakim b. Tajul Arifin 1 Efektif Bukan Lelaki

16. Sharifah Nurul Ezzah bt. Syed Abdul Halim 1 Progresif Ahli Perempuan

17. Nur Aina Safiah bt. M. Anuar 1 Inisiatif Bukan Perempuan

18. Farah Amalia Afzan bt. Mohd Isa 1 Progresif Ahli Perempuan

19. Muhamad Alliman b. Abd. Nasir 2 Kreatif Ahli Lelaki

20. Nur Shairah bt. Anuar 2 Inovatif Bukan Perempuan

21. Raudhahtul Husna bt. Ismail 2 Inovatif Bukan Perempuan

22. Nurin Hannah bt Badrul Hisham 2 Progresif Ahli Perempuan

23. Muhammad Khairuddin b. Arsath Ali 2 Dinamik Bukan Lelaki

24. Muhammad Fuad b. Rohaizad 3 Proaktif Ahli Lelaki

25. Mayamin Husna bt. Hisham 2 Produktif Ahli Perempuan

26. Azreen Nur bt. Razali 3 Dedikasi Ahli Perempuan

27. Rafidah bt. Md Rizal 3 Produktif Ahli Perempuan

28. Muhamad Syahmi b. Abdul Rauf 5 Vista Ahli Lelaki

29. Muhamad Khairil b. Rosli 5 Delta Ahli Lelaki

30. Muhamad Sifan b. Hanifsah 5 Vista Ahli Lelaki

31. Hairul Nizam 5 Vista Ahli Lelaki

32. Airin Yasmin bt. Asraf Fansuree 6 PLM Fasilitator Perempuan

33. Lee Jia Yin 6 PLM Fasilitator Perempuan

34. Nuramira Atiqa bt. Mohd Hairul Effendy 6 PLSc Fasilitator Perempuan

35. Nafisa bt. Alfirari 6 PLM Fasilitator Perempuan

36. Muhammad Faris b. Khairudin 6 PLM Fasilitator Lelaki

37. Aini bt. Omar 6 PLM Fasilitator Perempuan

38. Nuraisyaah bt. Syahrial 6 PLAc Fasilitator Perempuan

39. Nur Azizah bt. Abd Rahman 6 PLM Fasilitator Perempuan

40. Nur Amira bt Muhamad Nazri 6 PLAc Fasilitator Perempuan

41. Muhammad Amirul b. Kamarulzaman 6 PLM Fasilitator Lelaki

42. Muhamad Haziq b. Adnan 5 Vista Bukan Lelaki


Senarai Ahli Kumpulan

Kumpulan Satu
1. Muhd Syafuan 2 Kreatif
2. Muhamad Alliman 2 Kreatif
3. Muhamad Sifan 5 Vista
4. Noor Aterah Ameerah 1Produktif
5. Siti Balqish 1 Inovatif
6. Nurermira 2 Inovatif
7. Airin Yasmin 6 PLM
8. Lee Jia Yin 6 PLM

Kumpulan Dua
1. Muhamad Fariduddin 1 Efektif
2. Muhamad Khairuddin 2 Dinamik
3. Muhamad Haziq 5 Vista
4. Nur Aqilah 1 Produktif
5. Sharifah Nurul Ezzah 1 Progresif
6. Nur Syamila Farahin 2 Inovatif
7. Nurmira Atiqa 6 PLAc
8. Nafisa 6 PLM

Kumpulan Tiga
1. Muhamad Azim 1 Produktif
2. Muhamad Fuad 3 Proaktif
3. Hairul Nizam 5 Ekuiti
4. Nur Alia 1 Produktif
5. Nur Aina Safiah 1 Inisiatif
6. Nurul Adlina 2 Inovatif
7. Aini 6 PLM
8. Nuraisyaah 6 PLAc

Kumpulan Empat
1. Muhamad Imran 1 Produktif
2. Muhamad Syahmi 5 Vista
3. Nur Amira Nabilah 1 Produktif
4. Farah Amalia Afzan 1Progresif
5. Nur Shairah 2 Inovatif
6. Nurin Hannah 2 Progresif
7. Rafidah 3 Produktif
8. Nur Azizah 6 PLM
9. Muhammad Faris 6 PLM

Kumpulan Lima
1. Luqman Nulhakim 1Efektif
2. Muhamad Khairil 5 Delta
3. Laila 1 Produktif
4. Raudhahtul Husna 2 Inovatif
5. Intan Nabilah 2 Dinamik
6. Mayamin Husna 2 Produktif
7. Azreen Nur 3 Dedikasi
8. Nur Amira 6PLAc
9. Muhammad Amirul 6 PLM

Senarai tugasan Fasilitator
1. Ketua: Muhammad Faris b. Khairudin
2. Penolong Ketua: Lee Jia Yin
3. Peralatan:
4. Disiplin: Muhamad Amirul b. Kamarulzaman
5. Sajian:
6. LDK:
7. Trekking:
8. Kayak:
9. Wall Climbing: Nuraisyaah bt Shahrial
10.Flying Fox: Aini bt Omar
11. Team Building:
12. Persembahan:

Fasilitator boleh memilih bidang tugasan mengikut minat, kemampuan dan pengalaman yang ada. Jika sudah membuat keputusan boleh comment dibawah nyatakan tugasan yang diingini. Pilih satu sahaja.

Maklumat terkini:

Pihak pengurusan Outback Broga telah mengubah penginapan peserta akibat perkara yang tidak dapat dielakkan. Oleh itu, semua peserta Kem Bina Semangat Olahraga 2012 akan berkhemah. Peserta dikehendaki memilih rakan untuk berkhemah bersama seramai empat orang satu khemah.  Sila pilih rakan anda dan maklumkan semasa pendaftaran. Harap maklum.

Semua peserta dikehendaki membawa senarai barang yang telah ditetapkan. Sila pastikan barang-barang yang pelu dibawa tidak tertinggal terutama ubat peribadi anda.

Kita jumpa esok tepat jam 8.00 pagi dan berkumpul mengikut kumpulan yang telah ditetapkan. Fasilitator akan membantu anda serta pilih seorang ketua dan penolong dalam setiap kumpulan anda. Jumpa esok....

Bersalaman diudara dan didaratan bersama 9W2VIZ


Biasanya sebelum cuti sekolah ini,aku mempunyai kesempatan untuk QSO.  Biasanya aku akan monitor di V47 sahaja memandangkan saltmine aku adalah dalam lokalan ini.

Hari ini aku berkesempatan bersalaman diudara dan didaratan bersama abg Fauzi 9W2VIZ. Ini bermula, apabila aku hanya memanggil mana-mana rakan di simplex ini. Rupanya audio aku dapat dikesan oleh beliau yang sedang bermobile dari Kuala Lumpur ke basenya di Cheras.

Menurut beliau audio aku dikesan di Cheras Leisure Mall tetapi penerimaan kurang baik memandangkan aku hanya menggunakan handy dan antena rubber duckies saja.

Lebih kurang jam 6.25 ptg panggilan aku disambut oleh beliau ketika itu di  Bandar Tun Hussein Onn. Bermulalah aku dapat QSO dengan lebih baik lagi. Biasanya waktu ini jalan raya sesak dengan kenderaan.

Bila penerimaan semakin baik di persimpangan Cheras  Perdana QSO diteruskan. Akupun mengubah tempat yang lebih tinggi lagi bagi mendapatkan audio yang lebih baik.

Boleh bersalaman didaratan pula kerana base beliau memang dekat dengan saltmine aku. Maka, kamipun menetapkan berjumpa diluar saltmine jika berkesempatan. Beliau mengisi tangki minyak dahulu sebelum memanggil semula jika telah sampai di tempat kejadian.

Akhirnya beliau memanggil aku semula mengatakan sudah sampai tempat yang dijanjikan. Akupun keluar dan terus kejelopi beliau dan terus bersalaman didaratan. Tak ku sangka ramai lagi rakan ham yang tinggal berhampiran dengan saltmine aku. Bertambahlah rakan ham seorang lagi. Ada kelapangan dan kesempatan bolehlah bertemu lagi. Terima kasih abg Fauzi dapat juga bersalaman dan berkenalan walaupun seketika, memandangkan waktu untuk pulang ke base masing-masing.

Berdasarkan cermin dijelopi beliau terdapat juga callsign komersial. Lupa aku callsign tertera itu. Apapun lepas ini aku akan cuba memanggil lagi di V47 diwaktu petang walaupun ketika itu rakan memang  tiada dibase kerana tugasan.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com/

Community Fun Rides 2012

Senamrobik sebelum golek tayar
Tempat permulaan Fun Rides

Sijil dan T-shirt


Baik punya...


Tunggu apa lagi bang?


Ke garisan...


Sedia...


Mula, kayuh ramai-ramai


laju lagi... bang


arah ke mana?


kayuh jangan tak kayuh

peace

kayuh ramai-ramai


Seri Putra Riders


rehat jap kita ambil gambar dulu


kita minum dulu...
CQ...CQ...calling any station






 


Hamfest Malaysia 2012

Hamfest Malaysia 2012
anjuran bersama Jabatan Penerangan Malaysia

Tema: Hamfest Komuniti 1 Malaysia
Tarikh: 19 & 20 Mei 2012
Tempat: Taman Metropolitan Batu, Jln Ipoh Kuala Lumpur
Konsep: Santai Bersama Keluarga













Echolink



Homebrew Tracker



9W2CEH












73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com/


EH8ITU




The International Telecommunication Union (Union internationale des télécommunications, in French) is the specialized agency of the United Nationswhich is responsible for information and communication technologies. ITU coordinates the shared global use of theradio spectrum, promotes international cooperation in assigningsatellite orbits, works to improve telecommunication infrastructure in the developing world and establishes world wide standards.


ITU also organizes worldwide and regional exhibitions and forums, such as ITU TELECOM WORLD, bringing together representatives of government and the telecommunications and ICT industry to exchange ideas, knowledge and technology.

The ITU is active in areas including broadband Internet, latest-generation wireless technologies, aeronautical and maritime navigation, radio astronomy, satellite-based meteorology, convergence in fixed-mobile phone, Internet access, data, voice, TV broadcasting, and next-generation networks.

ITU is based in Geneva, Switzerland, is a member of theUnited Nations Development Group[1]and its membership includes 193 Member States and around 700 Sector Members and Associates.



Jelebu MTB Challenge


Jelebu MTB Challenge



Event akan diadakan pada :


Tarikh: 16 Jun 2012

Masa: 8.00 pagi

Tempat: Kenaboi, Jelebu, Negeri Sembilan.

- Terbuka kepada semua warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas.

- Jarak laluan sejauh 35 km.

- Semua peserta MESTI melengkapkan "Borang Indemniti".

- Yuran pendaftaran sebanyak RM50.00 setiap peserta.

- Tarikh tutup 6 Jun 2012 pada 5:00 petang.

Maklumat Lanjut Sila Hubungi:

Riza - 0192829292

Badrul - 0193672362

Lembaga Pelancongan Negeri Sembilan - 067659725

KATEGORI:


1. Terbuka LELAKI

2. Terbuka WANITA



Trek yang akan dilalui peserta. Ada berani!


Permulaan trek balak yang landai ni no probelm boleh kayuh beb

Curamnya nak meraduk sungai ini, best sangat hati-hati sungai dalam.

Trek balak berselut silap haribulan kita pikul ramai-ramai.
Rasa macam berada di Jepun je cantik buloh ni jangan terselit sudah.

Ramai-ramai kayuh masuk terowong buluh, nasib baik pakai helmet kalau tidak sondol buluh la.

http://www.jelebumtbc.blogspot.com/






MALAYSIAN AMATEUR RADIO LEAGUE - MARL

GABUNGAN PERSATUAN RADIO AMATUR MALAYSIA





TUJUAN PENUBUHAN


a. Jalan terbaik untuk menggabungkan semua persatuan dengan telus, terbuka, adil dan tanpa sebarang isu atau agenda

b. Mengguna pakai model industri yang diperuntukkan oleh CMA 98 untuk industri telekomunikasi dan diterima oleh SKMM

c. Tidak ketentuan masa dan isu-­‐isu dalaman persatuan dapat dielakkan jika mana-­‐mana persatuan yang sedia ada meminda perlembagaan pertubuhannya untuk mengambil peranan sebagai pertubuhan gabungan seperti yang dicadangkan

d. Mempercepatkan inisiatif-­‐inisiatif bersepadu untuk memberi keadilan yang saksama kepada semua persatuan dan individu radio amatur di dalam menangani isu-­‐isu radio amatur yang sekian lama tertunggak



 OBJEKTIF UTAMA MARL

a. Menyatupadukan semua persatuan radio amatur di Malaysia di bawah satu naungan untuk mengukuhkan suara semua operator radio amatur di Malaysia dalam menyuarakan pendapat dan menjaga kepentingan radio amatur seluruh Malaysia.

b. Memastikan dan menjaga kepentingan semua operator radio amatur berkaitan undang-­‐undang, peraturan, garispanduan dan polisi yang melibatkan radio amatur di Malaysia

c. Memastikan wakil yang mewakili radio amatur di dalam mana-­‐mana urusan rasmi dengan SKMM atau mana-­‐mana agensi lain adalah wakil yang dipersetujui oleh semua radio amatur di Malaysia d. Menggerak dan menyokong segala usaha untuk pembangunan industri radio amatur di Malaysia yang memanfaatkan semua operator radio amatur seluruh negara.

http://malaysianamateurradioleague.blogspot.com/

Kem Bina Semangat Olahraga 2012

Kem Bina Semangat Olahraga 2012

Maklumat terkini


Kem ini bertujuan membina jati diri dikalangan pelajar terutama ahli kelab serta atlet sekolah serta pelajar yang berminat. Pendekatan yang digunakan adalah pendidikan luar iaitu pengajaran melalui pengalaman. Pelajar akan didedahkan pelbagai aktiviti berpasukan dan kerjasama diawasi oleh Jurulatih yang Mahir dan berpengalaman. Faktor keselamatan diri adalah diutamakan.

Tentatif Program


Hari Pertama Rabu 6 Jun 2012

8.00 pagi: Pendaftaran
8.30 pagi: Kumpulan kita
9.30 pagi: Logo dan Sorakan
10.30pagi: Minum Pagi
11.00pagi: Taklimat Kem
12.00tgh: Bertolak ke Outback Broga
1.00ptg: Check-in dan makan tengahari Solat Zohor.
2.00ptg: Outdoor Adventure Aktiviti
6.30ptg: Persiapan diri
7.00mlm: Makan Malam dan Solat Maghrib dan Solat Isyak
9.00mlm: Sejam Bersama Pendaki Everest
10.30mlm: Kunang-kunang
11.30mlm: Tidur

Hari Kedua Khamis 7 Jun 2012
4.30pagi: Bangun
5.30pagi: Mendaki Bukit Broga dan Solat Subuh
8.30pagi: Sarapan
9.00pagi: Flying Fox, Wall Climbing dan Kayak
11.00pagi: Check-out dan berjalan ke kaki Bukit Broga.
12.00tgh: Ikhtiar Hidup
2.00petang: Penutup dan Melawat Rabbit Farm
3.00petang: Pulang



Peralatan yang perlu dibawa

1. Kasut Sukan
2. Selipar
3. Lampu Suluh dan bateri
4. Perubatan Peribadi
5. Pakaian sukan atau aktiviti
6. Pakaian Tidur
7. Pakaian Solat
8. Lilin sebatang
9. Topi atau Tudung
10. Botol Air
11. Coklat atau gula-gula
12. Cawan atau gelas plastik
13. Pinggan plastik
14. Beg Sandang
15. Baju Hujan
16. Buku Catatan dan alatulis



Peraturan

Pastikan anda mengisi borang kebenaran ibu bapa adalah wajib. Anda mestilah sihat tubuh badan dan mampu melakukan pelbagai aktiviti. Anda juga tidak menghidapi sebarang penyakit kronik seperti penyakit jantung, lelah dan sebagainya. Pihak penganjur berhak menukar program pada bila-bila masa mengikut kesesuaian dan keadaan cuaca. Pelajar wajib memakai kasut sepanjang aktiviti luar dijalankan.



Bayaran sebanyak RM65.00 untuk ahli kelab dan RM70.00 untuk bukan ahli. Tarikh akhir pembayaran sebelum cuti sekolah atau siapa cepat dia dapat.

Kuota Bilangan Peserta

- Pelajar sesi petang 25 orang

- Pelajar sesi pagi 10 orang

- Pelajar Tingkatan 6 sebagai Fasilitator 5 orang



http://9w2dya.blogspot.com/








Amateur Radio SSTV


Amateur Radio SSTV has a surprisingly long history, going back to the first trials made in the late 1950's and with a notable first transatlantic SSTV contact being made in December 1959 between WA2BCW and G3AST. Commercial systems followed in the 1970's and 1980's, and ham software capable of both receiving and transmitting analog signals followed in the 1990's.


Arriving on the scene in the very early 2000's, digital SSTV was slow to start, but software developments have opened the door to many who are fascinated by the possibility offered by digital SSTV to transmit - on the HF bands! - perfect facsimiles of pictures.

By combining a radio transmitter, computer plus software - components of many radio hams' equipment - and a hardware interface between the two, it has become possible for many to enjoy the possibilities offered by this mode. SSTV is growing...

SSTV has enjoyed an increase in interest recently, due to several factors:

personal computers are practically universal these days, especially among the ham radio fraternity

computer-to-transceiver interfaces are readily available and enable the radio ham to send and receive many other digital modes such as PSK, RTTY, Domino, Olivia and Throb to name but a few

software for analog and digital SSTV, as well as the other digital modes, are available at little or no cost to the user

the adoption of the many narrow-band SSTV modes currently in use. These allow the transmission of images within a bandwidth of 500Hz, as compared to 2500Hz required by the more traditional wideband modes like Martin and Scottie. A narrower bandwidth means more transmissions can take place in any given sector of a radio band

the introduction of new digital SSTV modes. These are based on the DRM and permit practically error-free transmission of images, albeit within a bandwidth of 2500Hz or so - comparable to the minimum bandwidth required by a human voice

Where to find SSTV signals

There are plenty of places where you can find amateur radio SSTV signals. First you need a good receiver capable of tuning around the ham bands, a computer-to-radio interface and a computer with soundcard and software to decode.
 
Receiver - practically any communications receiver or amateur radio transceiver covering the appropriate band will do.


Computer - any modern PC with Windows, MacOS or Linux would do, providing that the chosen SSTV software (see below) will run. Most often, the onboard computer sound-card will be used by the software to encode/decode the signals, but if the interface (see below) has its' own soundcard, that may be used instead.

Interface - many commercial radio/computer interfaces are available: see the Links page for further reference. You can also build your own. Some interfaces come supplied with their own soundcard which has been optimized for the types of signals typical of digital radio transmissions - so signal quality will generally be better than if the computer soundcard were to be used.

Software - a good choice exists, a selection of which may be found in the Links page.

Once you have these components connected correctly (depends on many factors), you can begin to receive and decode SSTV signals.

Perhaps the best place to start is on the frequencies 14230 kHz or 14227 kHz, which are arguably the most popular for analog signals. The nearby frequency 14233 kHz is most often used for digital SSTV which is a little more tricky to set up and use.

http://www.wsstvc.org/info.php

6OØCW Humanitarian DXpedition





6OØCW Humanitarian DXpedition 07-18 May 2012




The members of Italian Dxpedition Team, after the donation of an ambulance to the

Galkayo Medical Center and an absence of six years from Galkayo, return to the

country for helping again the Somali Red Crescent Society.


The same team has operated from Somalia in 2005 with the callsign 6OØCW

and 2006 with the callsign 6OØN, putting in the log about 25,000 QSOs in

the first case and about 35.000 QSOs in the second one.

We ask those who have already worked us during one of these DXpeditions

to don't work us again in the same bands / modes, thus giving more

opportunities for those who has not previously worked Somalia.

Thanks for your cooperations.





Belon Kota Bharu Radiosonde D22025480 menghampiri Sg Golok

Credit 9W2PRX   Belon Kota Bharu radiosonde D22025480 telah berjaya di selamatkan berhampiran tebing Sungai Golok oleh stesen 9W2GCQ pada ma...