Misi Mencari Radiosonde di Sungai Manggis, Banting

 


Misi mencari radiosonde belon KLIA objek aprs D20052283 di Sungai Manggis, Banting pada hari Rabu 22 Disember 2021. Ia jatuh dibelakang kilang Showa Denko Carbon Malaysia Sdn Bhd.


Pemandangan dari tapak lebuhraya pantai barat (WCE) menghadap belakang kilang. Kawasan berpaya gambut bagi rentis tnb. Altitud terakhir 646m di kawasan kilang dalam pembinaan. Jangkaan mendarat titik terakhir di belakang kilang Showa Denko Carbon.


Lebuhraya pantai barat dalam pembinaan. Kawasan pagar batu putih merupakan kawasan kilang dalam pembinaan. Mencari laluan untuk ke sana. Namun tiada jalan yang dapat menghubungkan. Parit yang agak luas sukar untuk menyeberanginya. Kawasan kilang ini adalah titik terakhir yang dikesan.


Kilang berwarna biru ini dipercayai belon berada di bahagian belakangnya. Tidak pasti diluar atau didalam kawasan kilang. Kawasan paya gambut sukar untuk menjejaknya. Rentis tnb dibina melalui kawasan paya gambut.


Berjaya ke kawasan kilang dalam pembinaan. Titik terakhir belon altitud ketinggian 646m. Berlegar-legar di kawasan itu, namun tiada kesan belon jatuh di sini. Ada juga bertanya kepada pekerja-pekerja jikalau terlihat belon jatuh. Semuanya menjawab tiada.


Mencari juga di luar pagar tembok menghadap paya gambut. Namun tiada kesan kelibat belon dapat dilihat. Mendongak ke atas talian voltan tinggi juga tiada benda yang tersangkut. Weerut 9W2RUT dan Mikefox 9W2SMF berjaya mendapatkan belon yang tersangkut pada talian voltan tinggi di Putrajaya. Jadi tidak mustahil juga ia boleh tersangkut.


Kesimpulannya titik terakhir sememangnya tiada dijumpai. Tapak dijangka jatuh dibelakang kilang biru kebarangkalian jumpa amatlah tinggi.


Pemandangan kawasan kilang dalam pembinaan yang sangat luas. Pekerja-pekerja sibuk melaksanakan tanggungjawab masing-masing. Puas hati dengan pencarian sekitar kilang dalam pembinaan. Sasaran seterusnya di belakang kilang biru. Kereta diletakkan berhampiran pondok pengawal. Keluar semula ke kereta mengisi stok air. Seterusnya menuju belakang kilang biru. Tanah ditambak hingga sampai ke belakang kilang itu.


Tiba dibelakang tembok kilang biru, masih tiada apa-apa yang dapat ditemui. Tidak boleh menyusur sepanjang belakang kilang kerana paya gambut dan semak-samun. Pergi juga memeriksa di tepi kawasan paya gambut. Masih tiada apa-apa yang dapat menunjukkan belon berada di situ.


Talian voltan tinggi tiada benda yang tersangkut. Elok dari sebarang gangguan. Paya gambut yang susah untuk diharungi.


Kawasan pendaratan belon dibelakang kilang biru ditandakan. Telah memaklumkan kepada pengawal keselamatan jikalau terjumpa sesuatu di belakang akan menghubungiku semula.

Sebelum misi ini dijalankan. Pagi itu eyeball bersama Sufian 9W2SGJ. Base stationnya di Bukit Changgang tidak jauh dari lokasi belon jatuh. Mengikut perancangan awal beliau akan turut serta mencari. Namun perkara yang tidak dapat dielakkan maka terbatal dan tidak boleh ikut serta.

73, Jojet de 9w2dya

No comments:

Post a Comment

Marine Radio VHF

  Frekuensi Marin VHF Saluran 70 untuk kecemasan 156.525MHz Radio telefon Saluran 6   156.300MHz Saluran 13 156.650MHz Saluran 16 156.800MHz