Misi Mencari Radiosonde D20052302 Berjaya di Kanchong Darat


 Misi mencari radiosonde diteruskan hari ini, setelah berehat semalam bagi membantu pakcik membersihkan rumahnya yang banjir. Ada tiga misi pada hari ini. Pertama gagal disebabkan air banjir di kawasan ladang sawit Labohan Dagang.


Radiosonde D20054252 jatuh pada 25/12/21 jam 21:23 malam. Koordinat  latitud 2.76211 darjah Utara dan longtitud 101.62298 darajah Timur. Altitud ketinggian terakhir 633m. Terserempak dengan Pengurus ladang rasanya. Beliau memaklumkan kawasan ladang telah dinaiki air. Menasihatkan tidak perlu masuk kerana ladang digenangi air.  Misi seterusnya ke Banting.


Misi kedua adalah radiosonde D20054614 telah jatuh di Jalan Masudi Kanchong Darat. Jatuh pada Jumaat malam jam 22:00 bertarikh 24/12/21. Malam satu team mencari diketuai abg Ann 9M2VJP namun gagal. Pagi ini giliran aku pula untuk mencarinya. Pada malam tersebut, isyarat masih dapat diterima dari arah belakang Masjid.
Credit 9M2VJP

Akupun mencarinya kawasan yang diperkatakan. Titik terakhirnya berhampiran rumah berwarna putih dalam pembinaan. Mencari ke arah Masjid beberapa kali ulang-alik. Namun gagal mengesan sebarang tanda. Kawasan kebun sawitnya tidaklah terlalu semak. Boleh dilalui dan dilihat dengan jelas jika menjumpainya. Jenguk dan melangut ke atas pokok turut tiada sebarang tanda.


Kadang keluar dari kawasan carian ke arah lebih jauh namun masih gagal juga. Mungkin ada orang sudah mengambilnya jika jatuh ke tanah. Keadaan kebun sawit yang dijaga ini pasti dilihat orang apabila berada didepan mata. Setelah berpuas hati mencarinya, mencari satu lagi radiosonde di Jalan Nangka.


Radiosonde D20052302 jatuh di Jalan Nangka Kanchong Darat. Lebih kurang 2.1km sahaja dari Jalan Masudi. Aku pusing kawasan ini bagi mencari titik terakhir ia jatuh. Apabila telah dikenal pasti. Kereta diletakkan ditepi Jalan Tarimin.


Berjalan melalui rumah-rumah kampung ke titik terakhir dijangka mendarat. Bertegur sapa makcik dalam kawasan rumah. Bertanya jika ada terjumpa belon di sekitar kawasan itu. Kemudian jalan lagi ke hadapan sedikit. Tiba-tiba di bawah pohon nangka terlihat segumpal getah bersama tali benang putih. Alhamdulillah benda yang dicari telahpun jumpa. Rupanya alat peranti radiosonde di atas tanah bawah pokok itu juga. Risau jikalau orang lain sudah mengambilnya. Kesan tanah-tanah melekat akibat hujan semalaman.

Pada kali ini, belon hancur tidak nampak rupanya langsung. Perkara yang penting, peranti radiosonde turut berada di situ. Mengemas tali menjadi gumpalan. Membuat rekod kedudukan pada jam Garmin. Pingkan pada aprsdroid untuk mendapat kedudukan tepat. Kebetulan masih jumpa peranti berdekatan pokok nangka. Pertemuan pertama bersama Weerut 9W2RUT selasa lalu turut jumpa di pokok nangka. Ada seorang pakcik bertanya buat apa bawah pokok itu? Cakap cari belon yang dilepaskan dari KLIA. Diapun terkejut kerana terbang jauh sampai ke Banting.


Perbezaan belon pertemuan pertama dan kedua. Belon kedua hancur sama sekali. Belon pertama pecah bahagian atas sahaja. Kejayaan ini juga atas kerjasama semua kumpulan Radiosonde Malaysia. Sentiasa memberi sokongan di antara satu sama lain.

Credit 9W2SMF

Secara peribadi telah 12 misi pencarian dilakukan. Dua berjaya menjumpai peranti. Satu bersama Weerut 9W2RUT dan hari ini secara solo. Dua jatuh dilaut yang sudah pasti tidak menjumpainya tetapi ingin menguji tuah. Dua kawasan banjir tidak boleh dimasuki. Satu berjaya mendapat isyarat radiosonde namun tidak menjumpainya. Seronok semasa berjaya menemuinya. Gagal boleh cuba hingga berjaya.
Credit 9W2SMF

73, Jojet de 9w2dya

No comments:

Post a Comment

Marine Radio VHF

  Frekuensi Marin VHF Saluran 70 untuk kecemasan 156.525MHz Radio telefon Saluran 6   156.300MHz Saluran 13 156.650MHz Saluran 16 156.800MHz