Ninmedia Freesat

Dasar langit terbuka seiring dengan teknologi komunikasi. Teknologi satelit yang berkembang pesat dalam industri penyiaran dapat menguntungkan rakyat.

Teknologi TV satelit membolehkan rakyat menikmati siaran secara percuma dengan ada FTA. FTA membolehkan menerima siaran secara percuma tanpa bayaran. Ia dipancarkan secara percuma apabila menggunakan radas yang sesuai untuk menerima isyaratnya.

Misalnya satelit Chinasat 11 Ku band menyiarkan ninmedia tv rakyat Indonesia. Semenanjung juga dapat menerima pancarannya dengan baik.

Dekoder yang digunakan perlu mempunyai fungsi DVB-S2 untuk mendapat siaran satelit. Dish yang diperlukan cukup sekadar 65cm yang banyak digunakan dirumah.

Saluran yang boleh diterima adalah Antara TV, Al jazeera, CCTV, Channel News Asia, Euro News, France24, NHK World, DW, Arirang, TV Edukasi, FTV, JungChul English, Lejel Home shoping, K-Drama, SMI, Klik Music, Metro TV, Salingsapa,TV One, SFI, Indosiar, Maleo Channel, Net TV, Tribrata TV, SCTV, NU Channel, ANTV, KITANESIA, Tabalong TV, Duta TV, Trans 7, Fakta TV, Kompas TV, Arek TV, DMI, Qur`an TV, Rodja TV, TVRI, TV Desa, Trans TV, Inspira TV, RTV, Inews, Ladies Channel, BMW TV, DC7, Gemilang TV, Diamonds Kids, Avava Bolywood, Black Diamond, Gold Diamond, RCTI, MNC TV, Diamond TV, Red Diamond dan Avava Diamond.

No comments:

Post a Comment

Belon Radiosonde D20054270 jatuh di Banting

  Pada malam ini jam 21:08 belon radiosonde D20054270 telah jatuh di Banting. Lokasi merujuk peta google satelit jatuh kawasan hutan. Altitu...