Posts

Showing posts from September, 2014

9W2DYA-1 diaktifkan ditempat asalnya

Image
Aku telah mengaktifkan 9W2DYA-1ditempat asalnya di Cheras. Sebelum ini aku mengaktifkanya dibase Bangi. Selepas 2 hari diaktifkan tiada sebarang xtvt berjalan. Sudah pasti masalah kepada kabel terjadi kembali.

Bersembang bersama Nazrin 9W2NCP yang basenya di Suakasih menawarkan kabel untuk diganti. Jadi, pada hari ini aku mengambil keputusan berjumpa beliau untuk menukar kabel yang bermasalah itu.

Berjanji berjumpa disaltmine beliau di Presint 15, Putrajaya untuk mendapatkan kabel yang menghubungkan router ke radio. Aku sempat bersalaman bersama Abg Shidi yang mempunyai callsign komersial PRCCD. Aku meletakkan jelopi dibelakang jelopi beliau dan terlihat antena dan callsignnya.

Aku pergi sarapan dahulu sebelum ketibaan Nazrin disebelah saltminenya kedai Nasi Ayam Gemas. Selepas bersarapan barulah kelibat Abg Shidi kelihatan dan memperkenalkan diri memandangkan jelopi beliau mempunyai antena radio dan callsign. Pasti tiada masalah untuk menegur kerana kita mempunyai minat yang sama iaitu…

Emcomm exercise in Sarawak 9M8

The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) have asked
for an amateur radio emergency communications exercise on September 27 centred
on Sarawak in East Malaysia.
...
The IARU member society, the Malaysian Amateur Radio Transmitters' Society
(MARTS) and the Amateur Radio Club Sarawak (ARCS), will jointly run the exercise.
It will use the centre of activity emergency frequency 7.110 MHz, near vertical
incidence skywave propagation and emphasise the PSK31 digital mode.
The scenario is the failure on the Sarawak electricity grid triggered by
an abnormal solar flare which also knocks out all telephones. The exercise
is to test the effectiveness of MARTS and ARCS in setting up local and east
to west Malaysia communications.
To give authorities a better understanding of the message handling capabilities
with accuracy and urgency being important, the IARU message format will be
used, as it would should a real life event occur.
MCMC Chairman Mohamed Sharil Tarmizi from Ku…

Indomee - apa hebatnya?

Image
Indomee - apa hebatnya? November 13, 2013 at 8:19pm Saya ingin berkongsi pengalaman menembak satelit SES7 di kedudukan 108.2°E yang mengandungi siaran Indovi$ion, juga lebih dikenali dengan nama Indomee. Apa yang menariknya, siaran TV berbayar dari negara jiran kita ini Indonesia mengandungi begitu banyak siaran yang menarik terutamanya siaran premium seperti HBO, Discovery, National Geographic dan siaran hebat yang lain.

Bagi peminat Movie seperti siaran HBO, pasti akan kebingungan memilih movie mana yang hendak ditonton kerana terdapat empat jenis semuanya iaitu HBO, HBO Signature, HBO Family dan HBO Hits. Bagi peminat siaran dokumentari seperti National Geographic pasti akan gembira dengan pilihan yang ada iaitu National Geographic, Nat Geo Adventure, Nat Geo Wild dan Nat Geo Music. Begitu juga Discovery, Discovery Science, Discovery Kids, Discovery Home & Health dan Discovery Turbo. Manakala siaran sukan ialah Edge Sport, Star Sports, MNC Sports 1, MNC Sports 2, Fox Sports dan…

Nukilan Mohammad Romzi Parabola

Setelah beberapa lama membuat tracking berbagai satelit TV, sama ada Ku Band, S Band atau C Band.... berdasarkan sedikit pengalaman dan ilmu yang cetek, saya mendapati hobi ini merupakan satu seni yang sebenarnya. Bagi penghobi, menonton siaran atau channel TV bukanlah satu keutamaan. Namun yang dicari ialah satu kepuasan, iaitu satu perasaan yang sukar digambarkan apabila frequency satelit yang dicari itu berjaya dikesan, di lock dan berjaya mendapat signal quality yang ter...tinggi. Kepuasan itu mencapai klimaks tertinggi apabila semua transponder satelit berkenaan dapat di scan dan channel di setiap transponder mulai muncul semasa proses scanning. Kepuasan itu tidak akan berakhir sehinggalah setiap satelit TV yang beamnya dalam coverage berjaya 'ditawan'.
Dalam proses membuat tracking yang masih tidak berjaya sehingga mengambil masa berjam-jam lamanya, malah sehingga berhari-hari, berbagai dugaan, teori dan persepsi akan mula menghantui fikiran dengan anggapan bahawa dis…

Sembang melalui APRS antara 9W2DYA-8 dan 9W2PAW-5

2014-09-17 10:17:43 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: hi
2014-09-18 10:20:47 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: CQ
2014-09-18 10:21:15 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: 9w2paw standby
2014-09-18 10:22:08 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: memang standby kat laptop ke pc
2014-09-18 10:22:19 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: pc bang
2014-09-18 10:22:33 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aprsis32
2014-09-18 10:22:38 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: tp xda physical radio
2014-09-18 10:23:04 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: ni tgh buat paperwork
2014-09-18 10:23:12 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: jap gi kuar site
2014-09-18 10:23:17 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: qsl sambung radio la
2014-09-18 10:23:31 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: xberani bang
2014-09-18 10:23:37 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: opis boss satu lvl
2014-09-18 10:23:56 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: hihi
2014-09-18 10:23:57 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: antenna pun da xda
2014-09-18 10:24:07 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: nazrin ncp da rembat smlm hihi
2014-09-18 10:25:03 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: apa yg tinggal
2014-09-1…

9M51WS

Image
Selamat Hari Malaysia pada 16 September 2014 pada hari ini berjaya QSO bersama stesen special call sign 9M51WS. Stesen Field day di Taman Tasik Cempaka Bandar Baru Bangi dikendalikan oleh 9W2GNU abg Bahtiar. Pada jam 9.55 pagi aku berjaya memanggilnya dari base station walaupun kekurangan bekalan bateri.

Beliau menerima aku dalam readability 4 manakala aku menerimanya sangat baik readabilty 5 dan strenght 9. Menurut beliau menggunakan antena vertical dengan ketinggian 15 kaki di kawasan taman tasik yang lapang dan terdapat pokok disekitar kawasan.

Malangnya bekalan bateri handy aku semakin kurang dan QSO terputus dihujungnya. Aku tidak sempat hendak charge sepenuhnya memandang ketika ini aku portable di Bukit Mahkota. 

Ketika memandu dari Bukit Mahkota ke base aku telahpun monitor di frekuensi 145.500MHz. Ternyata kedengaran stesen 9M51WS sedang QSO menambah semangat aku untuk cuba menghubungi stesen ini. Jelopi aku hanya menggunakan cili padi  yang digunakan untuk tracker. Maka aku pula…

National Field Day 2014 Special Call Sign

Image
SPECIAL CALL SIGN
Bil. Main State StationCall Sign  1.Johor Darul Takzim (Center)9M51JB2.Melaka Bandaraya Bersejarah9M51MM3.Negeri Sembilan Darul Khusus9M51NS4.Selangor Darul Ehsan9M51WS5.Perak Darul Ridzuan9M51AP6.Kedah Darul Aman9M51KK7.Pulau Pinang Pulau Mutiara9M51PP8.Perlis Indera Kayangan9M51RP9.Pahang Darul Makmur9M51CP10.Terengganu Darul Iman9M51TR11.Kelantan Darul Naim9M51DG12.Sabah Di Bawah Bayu9M51SB13.Sarawak Bumi Kenyalang9M51GW
These are special call that provided for National Field Day 2014 main state station. For any enquiries, please contact us at hq@marl.org.my or contact our Field Day Coordinator at 9m2bal@marl.org.my or +6(019)-9244-284.
Every station must have a control operator / station master (Class A). You normally operate your own station, but on Field Day, you often operate using someone else’s station. You, the licensee, are responsible for all transmissions from your station. During Field Day, many amateurs often use a single call sign, so the station licens…

Air Terjun Sungai Lepoh, Hulu Langat

Image
Pada 6 September 2014, Kelab Olahraga SMKBTHO2 Cheras telah mengadakan program Jungle Trekking Air Terjun Sungai Lepoh di Hulu Langat




Seramai 31 orang pelajar terlibat bersama empat orang guru pengiring. Perjalanan terlewat akibat bas yang dijanjikan tidak muncul mengikut jadual. Kesabaran para peserta amat diperlukan kerana rata-rata peserta tidak sabar untuk menjalankan aktiviti yang dirancang.
Bas tiba lebih kurang 9.20 pagi dan tanpa berlengah lagi semua peserta berpusu-pusu menaikinya tanpa disuruh.
Perjalanan ke Hulu Langat sangat lancar tanpa sebarang masalah. Tiba di Pekan Batu 18 Hulu Langat untuk singgah di Balai Polis untuk makluman keselamatan pihak berkuasa.

Tiba di simpang Sungai Lopo bas masuk hingga ke tempat letak kereta. Aku memaklumkan kehadiran kami kepada rakan sekerjaku Asrul  menggunakan radio dua hala yang telah ditetapkan frekuensinya.

Dia bersama seorang lagi guru telah membuat tinjauan tentang tempat ini serta memberi maklumat yang berguna bagi persediaan program…

What's Next After RAE

Image
"WHAT'S NEXT AFTER RAE" PROGRAM TENTATIVE.

DATE : 20 SEPT 2014
TIME : 0830 - 1800
LOCATION : SK SETIAWANGSA, KL

0830 - 0900
- REGISTRATION
- OPENING
...
0930 - 1000
- INTRODUCTION
- SEMINAR OBJECTIVE
☆ by 9M2PRO

1000 - 1045
- WHAT IS AMATEUR RADIO
- WHAT HAMS DO
- HOW TO BECOME AN AMATEUR RADIO OPERATORS
☆ by 9W2SMF

1045 - 1100
- TEA BREAK

1100 - 1200
- CALLSIGNS
- AMATEUR RADIO SOCIETY
- AMATEUR RADIO BANDS
- BASIC OPERATING
☆By 9W2SMF

1200 - 1300
- QSL CARDS
- PROPAGATION
- OPERATING MODES (FM/AM/SSB/CW/RTTY)
☆ By 9M2RDX

1300 - 1400
- LUNCH BREAK

1400 - 1500
- AMATEUR ACTIVITIES
- GUIDE TO CHOOSING YOUR FIRST RADIO
- CONTESTING/JOTA/IOTA/SOTA
☆ By 9M2RDX

1500 - 1600
- DIGITAL MODES
- APRS
- ARDUINO FOR APRS
☆ By 9M2TPT / 9W2RUT / 9W2SVT

1600 - 1615
- TEA BREAK

1615 - 1730
- ON FIELD TRAINING
- EMCOMM
☆ By ARCX TEAM lead by 9M2AIM

1730 - 1800
- MCMC SLOT
- CLOSING

National Field Day 2014

Image
Field Day is officially an operating event not a contest. The purpose remains today as it did in the beginning: to demonstrate the communications ability of the amateur radio community in simulated emergency situations. Groups of ham use Field Day as a literal “show and tell” exhibition. Amateur radio brings together its resources to show officials in government and various agencies what “amateur radio can do.” The Field Day brings together new and experienced hams for 24 hours of operating fun. 15 - 16 September 2014, time to start gearing up for National Field Day 2014.

What is it?

Field Day is an emergency preparedness excercise that allows ham radio operators to test their emergency skills. The event also serves to raise awareness about the Amateur Radio Service. The goal is to simulate emergency conditions by setting up "in the field" and operate using emergency power and to make contact with as many other Field Day stations as possible.

Operators set up stations that run …

I am supporter 9M57MY

Image
Berikut adalah stesen yang aku monitor semasa hari Merdeka 31 Ogos 2014 di Kambing BMX 9M57MY. Radio operator 9W2YND dan 9M2AIS:

21.257MHz

1. JI2HVT
2.JH3OHO
3. JA6RL/P
4. JA5KPO
5. YB3HJM
6. JH1ANW
7. JA6EFT
8. JA7ODY
9. JT4JAS

21.260MHz

10. JE1RXJ
11. JR3AAZ
12. JJ1PLS
13. JA0RUG
14. JH1XYB
15. JA5JFB
16. JG1UKW
17. JH4RNY
18. JA5QJD
19. JF1OJC
20. JN3SAC
21. JF1XQL
22. JA3MNC
23. JH7WER
24. JR1UFN
25. JH0DSX
26. JJ3LLT
27. JA1BOQ
28. JR4GPA
29. JA2HKC
30. JM1TWR
31. JR1KAG
32. JG1WRT
33. JE2SPG
34. JA0DAI
35. JA1WSX
36. JE1AJG
37.JF1CKL
38. 8J6GNB
39. JA2JTN
40. JA3HZT
41. JA9ABA
42. JA2LRQ
43. JF1HQI
44. JI1OAB
45. JH3FVD
46. 7L2HPM
47. JH1APA
48. JS2IKM
49. JA7XBG
50. JA2FUS
51. JM2LEI
52. JI1LNR
53. JA4BXL
54. JH1CDR
55. JR1UBR
56. JE1FUX
57. JA9ZBA
58. JA2FGE
59. JH4SDM
60. JA8BZL
61. JA0EQO
62. JH5BHP
63. JR3LSV
64. JH5KDL
65. JG1JYB
66. V85AVE
67. JA7OXV
68. JL3MCM
69. JA8WY
70. HL4CFN
71. VU2PGU
72. JH7OYV
73. 7M2SSF/M
74. JR1EMT
75. JA5FDJ
76. JA5CPJ
77. VU2UR
78. YB3IZK
79.UA0FO
80. JH1FTL
81. JA8ECS
82. JA2ELH
83. YB2TX
84. JA6SRB
85.JA6SRB
86. YB2ERL
87. JK7…