9W2DYA-1 diaktifkan ditempat asalnya


 Aku telah mengaktifkan 9W2DYA-1ditempat asalnya di Cheras. Sebelum ini aku mengaktifkanya dibase Bangi. Selepas 2 hari diaktifkan tiada sebarang xtvt berjalan. Sudah pasti masalah kepada kabel terjadi kembali.

Bersembang bersama Nazrin 9W2NCP yang basenya di Suakasih menawarkan kabel untuk diganti. Jadi, pada hari ini aku mengambil keputusan berjumpa beliau untuk menukar kabel yang bermasalah itu.

Berjanji berjumpa disaltmine beliau di Presint 15, Putrajaya untuk mendapatkan kabel yang menghubungkan router ke radio. Aku sempat bersalaman bersama Abg Shidi yang mempunyai callsign komersial PRCCD. Aku meletakkan jelopi dibelakang jelopi beliau dan terlihat antena dan callsignnya.

Aku pergi sarapan dahulu sebelum ketibaan Nazrin disebelah saltminenya kedai Nasi Ayam Gemas. Selepas bersarapan barulah kelibat Abg Shidi kelihatan dan memperkenalkan diri memandangkan jelopi beliau mempunyai antena radio dan callsign. Pasti tiada masalah untuk menegur kerana kita mempunyai minat yang sama iaitu radio komunikasi dua hala.

PRCCD baru habis mengayuh disekitar Putrajaya manakala adik dan harmonic beliau masih meneruskan kayuhan. Sesekali mereka berkomunikasi menggunakan radio bagi memberitahu kedudukan terkini. Begitulah penggunaan radio untuk berkomunikasi walaupun berbasikal lebih-lebih lagi jika berlaku kemalangan atau kecederaan berita dapat disampaikan dengan cepat. Lebih menjimatkan wang tanpa menggunakan talian berbayar.

Walaupun PRCCD tidak mempunyai lesen radio amatur, daripada perbualan kami dapati beliau mempunyai pengalaman yang luas dalam radio dan juga aktiviti rekreasi yang lain seperti berkayak, selam scuba dan berbasikal selain pacuan 4 roda.

Setelah Nazrin sampai beliau bukan sahaja memberi kabel yang ku minta itu, tetapi memberi dua lagi kabel yang sesuai untuk aktiviti APRS. Aku juga memperkenalkan Nazrin kepada Abg Shidi memandangkan semuanya berminat dengan radio.

Terima kasih tidak terhingga kepada Nazrin 9W2NCP yang sudi untuk menyumbangkan kabel bagi stesen 9W2DYA-1. Moga aktiviti APRS ini akan terus berkembang terutamanya disekitar Cheras. Pada masa ini antara stesen terdapat di Cheras selain 9W2DYA-1 adalah 9W2PAW-5, 9W2KHN-1, 9W2NCP-4, 9W2ADC-3 yang akan naik taraf tidak lama lagi.

Kemudian setelah mendapatkan barang yang dihajati aku terus ke saltmine untuk menukar kabel. Selepas menukarnya ternyata stesen ini diaktifkan dengan stesen 9W2KHN-1 dengan jarak 2.6km.

9W2KHN-1192014-09-27 10:38:332014-09-27 15:15:17OJ03VB > OJ03UB2.6 km 331°2014-09-27 15:15:17


Sehingga artikel ini ditulis 9W2DYA-1 telah mendapat 19 packet. Aku akan mengaktifkan igate menggunakan broadband ketika waktu bekerja sahaja. Nampaknya antena homebrew quarterwave groundplane ini dapat bekerja dengan baik.

73, Jojet, 9W2DYA

Emcomm exercise in Sarawak 9M8

The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) have asked
for an amateur radio emergency communications exercise on September 27 centred
on Sarawak in East Malaysia.

...
The IARU member society, the Malaysian Amateur Radio Transmitters' Society
(MARTS) and the Amateur Radio Club Sarawak (ARCS), will jointly run the exercise.

It will use the centre of activity emergency frequency 7.110 MHz, near vertical
incidence skywave propagation and emphasise the PSK31 digital mode.

The scenario is the failure on the Sarawak electricity grid triggered by
an abnormal solar flare which also knocks out all telephones. The exercise
is to test the effectiveness of MARTS and ARCS in setting up local and east
to west Malaysia communications.

To give authorities a better understanding of the message handling capabilities
with accuracy and urgency being important, the IARU message format will be
used, as it would should a real life event occur.

MCMC Chairman Mohamed Sharil Tarmizi from Kuala Lumpur has been invited to
witness and take part in this exercise. MARTS asks that the frequency of
7.110 MHz be kept clear for the exercise on Saturday, September 27.

Jim Linton VK3PC, Chairman IARU Region 3 Disaster Communications Committee.

Indomee - apa hebatnya?

Indomee - apa hebatnya?

Saya ingin berkongsi pengalaman menembak satelit SES7 di kedudukan 108.2°E yang mengandungi siaran Indovi$ion, juga lebih dikenali dengan nama Indomee. Apa yang menariknya, siaran TV berbayar dari negara jiran kita ini Indonesia mengandungi begitu banyak siaran yang menarik terutamanya siaran premium seperti HBO, Discovery, National Geographic dan siaran hebat yang lain.

Bagi peminat Movie seperti siaran HBO, pasti akan kebingungan memilih movie mana yang hendak ditonton kerana terdapat empat jenis semuanya iaitu HBO, HBO Signature, HBO Family dan HBO Hits. Bagi peminat siaran dokumentari seperti National Geographic pasti akan gembira dengan pilihan yang ada iaitu National Geographic, Nat Geo Adventure, Nat Geo Wild dan Nat Geo Music. Begitu juga Discovery, Discovery Science, Discovery Kids, Discovery Home & Health dan Discovery Turbo. Manakala siaran sukan ialah Edge Sport, Star Sports, MNC Sports 1, MNC Sports 2, Fox Sports dan Euro Sports. Sebenarnya banyak lagi siaran hebat yang lain, selain dari siaran tempatan Indonesia yang semuanya boleh dirujuk di http://www.lyngsat.com/packages/Indovision.html

Bagaimana hendak mendapatkan siaran ini.

Bagi mereka yang telah memiliki universal decoder seperti Skybox, Openbox, Dreambox dan lain-lain jenama, inilah peluang yang seharusnya tidak boleh dilepaskan kerana anda hanya perlu menambah dish dan LNB S Band. Anda boleh berjimat dengan menggunakan dish astolol beyond yang bersaiz 65cm dengan menghalakannya lebih kurang ke arah Tenggara. Walau bagaimana pun, sangat digalakkan menggunakan dish bersaiz 75cm kerana spesifikasi asal Indomee menggunakan saiz itu. Contoh screen capture yang saya ambil dari http://www.dishpointer.com/ dapat membezakan arahnya dengan jelas, hampir bertentangan dari arah satelit Measat. Dipaparkan juga maklumat tentangan dongakan dish (Elevation) dan LNB Skew (arah LNB atau pusingan LNB) dan maklumat penting yang lain.

Arah untuk Measat dari MelakaArah untuk Measat dari Melaka

Arah untuk SES7 dari MelakaArah untuk SES7 dari Melaka

Kedudukan satelit SES7. Kalau anda dari Sarawak atau Sabah, arah dia pasti hampir ke arah Measat, tetapi ke kiri sedikit...Kedudukan satelit SES7. Kalau anda dari Sarawak atau Sabah, arah dia pasti hampir ke arah Measat, tetapi ke kiri sedikit...

LNB S Band

Selain dari itu, adalah penting untuk mendapatkan LNB khusus untuk S Band yang siarannya dipancarkan di dalam frequensi 2.5 ke 2.7 GHz. Semua frequensi transponder boleh dirujuk di laman Lyngsat seperti link di atas sama ada Vertical atau Horizontal. Satu lagi nasihat yang penting ialah untuk berhati-hati dalam memilih dan membeli LNB S Band. Pengalaman saya sendiri, kerana hendak membeli yang murah, saya membeli LNB S Band clone buatan China yang tiada jenama langsung, difahamkan ada jenama lain seperti PA**A. Pada permulaannya tiada masalah, namun tidak sampai 2 bulan, LNB tersebut mula memberikan masalah dengan kualiti signalnya menurun dan sangat lemah mengakibatkan gambar di skrin TV pecah-pecah. Seorang rakan saya mengalami nasib yang lebih buruk kerana LNB tersebut terus gagal berfungsi dan keluar mesej No Signal, tidak sampai 2 minggu setelah dipasang.

LNB S Band Original Brand PESILNB S Band Original Brand PESI

Dari pengalaman 'berjimat' tersebut, saya membuat carian di internet dan membeli lagi LNB S Band yang asli lagi original jenama PESI yang di import dari negara asal siaran itu. Difahamkan ada jenama lain yang juga original. Saya tidak pasti apa jenama itu. Walaupun harganya agak tinggi sedikit, namun amat memuaskan dari segi kualitinya. Sehingga kini mutu siarannya sangat memuaskan. Saya juga difahamkan dari pengalaman sahabat-sahabat lain, antara sebab utama LNB S Band sering rosak kerana dimasuki air yang merosakkan chip board di dalamnya. Sebagai langkah berjaga-jaga, saya melekatkan silicon glue disetiap rekahan dan lubang skru yang ada pada LNB tersebut. Tambahan dari itu, penyambungan cable RG6 dengan connectornya tidak harus dibiarkan terdedah dan sebaik-baiknya di tape kan untuk mengetatkannya dan mengelakkan dimasuki air.

Perbezaan arah antara astolol (dibelakang) dan indomee (didepan)Perbezaan arah antara astolol (dibelakang) dan indomee (didepan)

Kualiti Siaran Semasa Hujan.

Satu lagi faktor yang tidak boleh disangkal lagi ialah anda tidak akan kecewa sebagaimana siaran astolol yang akan keluar No Signal atau Service Not Available semasa waktu hujan. Jangan kata hujan, mendung sedikit atau hujan renyai-renyai pun akan membuatkan kita kecewa, namun tidak dapat diperbuat apa-apa kerana itulah kelemahan Ku Band. Berbeza ceritanya signal S Band untuk Indomee ini, anda tetap seronok menonton siaran kegemaran tanpa menghiraukan hujan yang teramat lebat diluar sana. Ujian yang saya telah buat menggunakan dish beyong astolol 65cm membuktikannya. Lebih mantap lagi dengan menggunakan 75cm kerana dish Indomee yang asli juga menggunakan dish bersaiz 75cm. Ada sahabat yang menggunakan dish astolol lama (55cm) dan juga boleh mendapat siarannya. Namun harus kita ingat konsepnya bahawa lebih besar dish yang kita gunakan maka lebih baik kualiti signalnya. Jadi janganlah merungut sekiranya ada channel yang akan pecah-pecah atau ada transponder yang gagal di lock dengan menggunakan saiz dish yang lebih kecil.

Pemasangan LNB S Band, memerlukan steel plate yang dilubangkan dan bolt & nut bersaiz 12Pemasangan LNB S Band, memerlukan steel plate yang dilubangkan dan bolt & nut bersaiz 12

Kelemahan S Band

Walaupun dinyatakan banyak kelebihan seperti di atas, namun ada kelemahannya. Gelombang S Band menggunakan frequency range yang sama seperti yang digunakan oleh alat-alat yang memancarkan WiFi untuk internet. Sekiranya tempat itu kepadatan atau density WiFi nya terlalu padat, berlapis-lapis atau bertindan, kemungkinan untuk sebahagian transponder gagal di lock sangat tinggi. Daripada 10 tranponder, kemungkinan 6 atau 7 yang akan berjaya di lock, yang lainnya gagal. Cara untuk mengatasinya berdasarkan tips dan pengalaman sahabat di Indonesia ialah dengan memasang dish tersebut serendah yang mungkin, seperti di atas tanah. Namun sekiranya tiada pilihan dan terpaksa memasang di atas bumbung juga, kepunglah dish tersebut. Seorang pemasang dish pernah memberitahu saya, beliau pernah memasang dish di dalam tangki air lama yang rosak dan tidak digunakan lagi untuk mengelakkan gangguan WiFi.

Kesimpulan

Kepada sahabat-sahabat yang masih berkira-kira untuk mendapatkan siaran ini, saya yakin setelah memasangnya, anda tidak akan menyesal dengan siaran-siaran hebat yang disediakan selain dari kebal hujan seperti yang telah dinyatakan di atas. Subtitle atau sarikatanya dalam Bahasa Indonesia tidak sulit untuk difahami, malah memberi peluang untuk kita belajar bahasa Indonesia, sahabat serumpun kita. Jadi kenapa dan mengapa masih tertunggu-tunggu, belilah LNB tersebut dan belajarlah cara untuk membidik dengan tepat satelit tersebut atau dapatkan perkhidmatan dish installer dengan kadar bayaran perkhidmatan yang berpatutan. Sekiranya tembakan ke satelit itu tepat, anda akan memperolehi 126 channel semuanya. Untuk maklumat, satelit ini mempunyai 10 transponder, 5 dalam polarity Horizontal dan 5 dalam polarity Vertical. Frequency LNB ialah 5150. Rujukan frequency untuk 10 transponder seperti di bawah:

4185/H/22500
4155/H/22500
4125/H/20000
4094/H/22500
4065/H/22500
4185/V/22500
4155/V/22500
4124/V/22500
4095/V/22499
4065/V/22500

Selamat mencuba untuk menjadi penembak burung besi dan selamat menonton

Mohamad Romzi Parabola

https://www.facebook.com/notes/mohammad-romzi-parabola/indomee-apa-hebatnya/172010566330590

Nukilan Mohammad Romzi Parabola

    Setelah beberapa lama membuat tracking berbagai satelit TV, sama ada Ku Band, S Band atau C Band.... berdasarkan sedikit pengalaman dan ilmu yang cetek, saya mendapati hobi ini merupakan satu seni yang sebenarnya. Bagi penghobi, menonton siaran atau channel TV bukanlah satu keutamaan. Namun yang dicari ialah satu kepuasan, iaitu satu perasaan yang sukar digambarkan apabila frequency satelit yang dicari itu berjaya dikesan, di lock dan berjaya mendapat signal quality yang ter...tinggi. Kepuasan itu mencapai klimaks tertinggi apabila semua transponder satelit berkenaan dapat di scan dan channel di setiap transponder mulai muncul semasa proses scanning. Kepuasan itu tidak akan berakhir sehinggalah setiap satelit TV yang beamnya dalam coverage berjaya 'ditawan'.
    Dalam proses membuat tracking yang masih tidak berjaya sehingga mengambil masa berjam-jam lamanya, malah sehingga berhari-hari, berbagai dugaan, teori dan persepsi akan mula menghantui fikiran dengan anggapan bahawa dish yang digunakan tidak betul, jenama atau brand yang digunakan tidak bagus, dish rosak, tidak menepati spesifikasi, manufacturer defect, LNB tidak berkualiti dan segala macam anggapan dan andaian. Waktu itu, kita tidak sedar, tidak terfikir atau terlupa bahawa pengilang dish telah membuat R & D secara terperinci dimana jurutera mereka bertungkus lumus mereka bentuk mengikut spesifikasi yang terbaik, mengikut ukuran yang jitu sebelum membuat mold, membuat ujian dan sebagainya sebelum mengeluarkan produk secara besar-besaran. Akhirnya, segala anggapan itu hilang secara automatik apabila frequency yang dicari-cari dapat dikesan dengan kualiti yang memuaskan.
    Apabila diamati, saya berpendapat yang sebenarnya kreativiti, seni, kesabaran, ketekunan dan ilmu terhadap konsep asasnya itulah yang paling penting, antaranya kefahaman tentang LNB Skew untuk ku band, S band dan C band, kecondongan dish ke arah garisan Khatulistiwa, bacaan focal distance... selain dari azimuth dan elevation. Namun begitulah hakikatnya, manusia tidak boleh lari dari anggapan dan persepsi. Sekadar perkongsian pengalaman....

    https://www.facebook.com/mohdromzi2013

Sembang melalui APRS antara 9W2DYA-8 dan 9W2PAW-5

2014-09-17 10:17:43 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: hi
2014-09-18 10:20:47 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: CQ
2014-09-18 10:21:15 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: 9w2paw standby
2014-09-18 10:22:08 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: memang standby kat laptop ke pc
2014-09-18 10:22:19 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: pc bang
2014-09-18 10:22:33 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aprsis32
2014-09-18 10:22:38 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: tp xda physical radio
2014-09-18 10:23:04 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: ni tgh buat paperwork
2014-09-18 10:23:12 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: jap gi kuar site
2014-09-18 10:23:17 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: qsl sambung radio la
2014-09-18 10:23:31 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: xberani bang
2014-09-18 10:23:37 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: opis boss satu lvl
2014-09-18 10:23:56 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: hihi
2014-09-18 10:23:57 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: antenna pun da xda
2014-09-18 10:24:07 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: nazrin ncp da rembat smlm hihi
2014-09-18 10:25:03 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: apa yg tinggal
2014-09-18 10:25:27 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: handy 2 biji
2014-09-18 10:25:33 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: satu utk tracker
2014-09-18 10:25:38 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: satu utk qso
2014-09-18 10:27:16 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: tracker ok ke
2014-09-18 10:27:29 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: tracker terbaik
2014-09-18 10:27:39 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: tp beacon igate jauh sgt
2014-09-18 10:27:44 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: kt area kita xda
2014-09-18 10:28:00 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: nun ceh punya dapat beacon
2014-09-18 10:29:13 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: blind spot
2014-09-18 10:29:26 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: sadly yes
2014-09-18 10:29:45 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: dpt naik rx only igate ok dah
2014-09-18 10:30:00 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: saya suh zazrin cari yg 2nd
2014-09-18 10:30:04 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: nak pacak sini
2014-09-18 10:30:31 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: pacak mana
2014-09-18 10:31:00 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: umah
2014-09-18 10:31:36 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: ok bagus tu
2014-09-18 10:43:28 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: terbaikk
2014-09-18 10:45:14 MYT: 9W2DYA-8>9W2PAW-5: BMC kaw bukit tu
2014-09-18 10:56:21 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aah
2014-09-18 10:56:54 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aah
2014-09-18 10:57:27 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aah
2014-09-18 10:58:32 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aah
2014-09-18 11:00:08 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aah
2014-09-18 11:13:56 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: aah
2014-09-18 11:13:58 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: tp xpa
2014-09-18 11:14:00 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: dpt cover langat btho ngan bmc ok dah
2014-09-18 11:14:02 MYT: 9W2PAW-5>9W2DYA-8: masuk kl atau bangi dah boleh shift kr CEH hihi

9M51WS



Selamat Hari Malaysia pada 16 September 2014 pada hari ini berjaya QSO bersama stesen special call sign 9M51WS. Stesen Field day di Taman Tasik Cempaka Bandar Baru Bangi dikendalikan oleh 9W2GNU abg Bahtiar. Pada jam 9.55 pagi aku berjaya memanggilnya dari base station walaupun kekurangan bekalan bateri.

Beliau menerima aku dalam readability 4 manakala aku menerimanya sangat baik readabilty 5 dan strenght 9. Menurut beliau menggunakan antena vertical dengan ketinggian 15 kaki di kawasan taman tasik yang lapang dan terdapat pokok disekitar kawasan.

Malangnya bekalan bateri handy aku semakin kurang dan QSO terputus dihujungnya. Aku tidak sempat hendak charge sepenuhnya memandang ketika ini aku portable di Bukit Mahkota. 

Ketika memandu dari Bukit Mahkota ke base aku telahpun monitor di frekuensi 145.500MHz. Ternyata kedengaran stesen 9M51WS sedang QSO menambah semangat aku untuk cuba menghubungi stesen ini. Jelopi aku hanya menggunakan cili padi  yang digunakan untuk tracker. Maka aku pulang ke base kerana boleh menggunakan antena quarterwave groundplane untuk mendapat pancaran yang baik walaupun Tasik Cempaka tidaklah terlalu jauh dari sini.

Setelah menyambung radio ke antena dibase kedengaran Pak Yup 9W2YUP QSO dan cuba memanggil 9M51WS dari  Sri Damansara. Beliau berjaya contact 9M51WS dan cuba QRP tetapi audio tidak mencapai ke Bangi. Setelah beliau QRT akupun cuba memanggil 9M51WS dan berjaya disambut oleh 9W2GNU.

Walaupun Tasik Cempaka tidaklah jauh dari Base, tetapi kali ini aku tidak dapat berkunjung melihat aktiviti kerana XYL kurang sihat.

Lagi satu aktiviti radio semasa Jamboree Selangor 2014 di Semenyih juga aku tidak dapat berkunjung semasa cuti sekolah ini.

Tahniah kepada semua stesen Field Day seluruh negara buat tahun ini dan tidak lupa juga sahabat Pengakap di Semenyih yang bertungkus-lumus melayani ahli Pengakap.

73, Jojet, 9W2DYA.

National Field Day 2014 Special Call Sign

SPECIAL CALL SIGN

bannerNFD2014
Bil.
Main State Station
Call Sign 
1.Johor Darul Takzim (Center)9M51JB
2.Melaka Bandaraya Bersejarah9M51MM
3.Negeri Sembilan Darul Khusus9M51NS
4.Selangor Darul Ehsan9M51WS
5.Perak Darul Ridzuan9M51AP
6.Kedah Darul Aman9M51KK
7.Pulau Pinang Pulau Mutiara9M51PP
8.Perlis Indera Kayangan9M51RP
9.Pahang Darul Makmur9M51CP
10.Terengganu Darul Iman9M51TR
11.Kelantan Darul Naim9M51DG
12.Sabah Di Bawah Bayu9M51SB
13.Sarawak Bumi Kenyalang9M51GW

These are special call that provided for National Field Day 2014 main state station. For any enquiries, please contact us at hq@marl.org.my or contact our Field Day Coordinator at 9m2bal@marl.org.my or +6(019)-9244-284.
Every station must have a control operator / station master (Class A). You normally operate your own station, but on Field Day, you often operate using someone else’s station. You, the licensee, are responsible for all transmissions from your station. During Field Day, many amateurs often use a single call sign, so the station licensee must designate a control operator(s) / station master (Class A). Both the station licensee and the control operator are equally responsible for all transmissions.
During Field Day, members of the public wander through as we operate. Many times, these unlicensed individuals want to operate. Can they legally operate our Field Day station?
Only a licensed amateur is eligible to be the control operator, and obviously an unlicensed person can’t be the control operator of an amateur station. However they may participate under the direction of a control operator. In cases when a third party is participating, the control operator must be present at the control point and must be continuously monitoring and supervising the third party’s participation.
It is the hope of the MARL that everyone will do lots of operating during Field Day, demonstrate Amateur Radio to the public, practice our emergency communications capabilities, eat lots of good Field Day cooking and most of all, have a good time doing it.

Malaysia Field Day

Tentatif

15/9/2014

6 ptg - setup radas...
rakaman bersama tv3 (digalakkan hadir seawal 5pm)


7.30 ptg- solat magrib


8.30 mlm - bbq


9.00 mlm - dixing- qso bersama rakan HAM dari luar negara sehingga 5 ptg 16/9
- talk events ham
- aktiviti bebas
- bermalam di tasik chempaka bangi - bawa khemah serta keperluan untuk tidur..kita camping..


16/9/2014

8.30 pg - rakaman siaran langsung bersama MHI TV1
- Sarapan pagi
- dixing
- talk ham - pembelajaran
*Pak Aziz 9M2AU
*Pak Mutalib 9M2SQL
- demo
17.00 - Tamat

Air Terjun Sungai Lepoh, Hulu Langat

Pada 6 September 2014, Kelab Olahraga SMKBTHO2 Cheras telah mengadakan program Jungle Trekking Air Terjun Sungai Lepoh di Hulu Langat




Seramai 31 orang pelajar terlibat bersama empat orang guru pengiring. Perjalanan terlewat akibat bas yang dijanjikan tidak muncul mengikut jadual. Kesabaran para peserta amat diperlukan kerana rata-rata peserta tidak sabar untuk menjalankan aktiviti yang dirancang.

Bas tiba lebih kurang 9.20 pagi dan tanpa berlengah lagi semua peserta berpusu-pusu menaikinya tanpa disuruh.

Perjalanan ke Hulu Langat sangat lancar tanpa sebarang masalah. Tiba di Pekan Batu 18 Hulu Langat untuk singgah di Balai Polis untuk makluman keselamatan pihak berkuasa.


Tiba di simpang Sungai Lopo bas masuk hingga ke tempat letak kereta. Aku memaklumkan kehadiran kami kepada rakan sekerjaku Asrul  menggunakan radio dua hala yang telah ditetapkan frekuensinya.

Dia bersama seorang lagi guru telah membuat tinjauan tentang tempat ini serta memberi maklumat yang berguna bagi persediaan program ini.

Senarai nama peserta bersama guru pengiring telah diberi kepada pihak yang menjaga kawasan ini. Aku telah memberitahunya bahawa program ini juga telah dimaklumkan kepada pihak berkuasa. Ini adalah penting jika berlaku sesuatu yang tidak diingini maka pihak berwajib boleh mengambil tindakan.



Setelah memberi taklimat keselamatan dan bacaan doa selamat yang dipimpin oleh Taariq perjalanan ke air terjun pun bermula. aku telah mensetkan aplikasi RunKeeper untuk aktiviti hiking bagi mendapatkan data perjalanan dan kalori yang akan digunakan.




Aku mengemudikan perjalanan ini hingga ke destinasi dituju manakala Asrul bertindak sebagai sweeper dibelakang. Kami menggunakan radio dua hala bagi tujuan komunikasi dan keselamatan.

Perjalanan berjalan lancar dan cuaca sangat baik membantu semua peserta menghayati keindahan alam dengan sempurna. Permulaan dikawasan kebun buah-buahan dan kebun orang asli.

Pendakian sedikit demi sedikit dan perlahan tanpa rasa terlalu penat terasa. Selepas melewati hutan simpan terasa cabaran semakin hebat apabila terpaksa menghadapi cabaran pendakian.

Melewati batang paip yang besar sepanjang perjalanan seolah-olah mengiringi dan petunjuk ke air terjun.


Selepas melepasi pendakian sebuah bukit, kami semua berhenti rehat disebelah batang paip untuk melepaskan lelah. Kemudian perjalanan diteruskan ke kawasan air terjun. Deruan air yang semakin kuat menggamit kami untuk meneruskan perjalanan. Tiba di Pondok aku mengumpulkan semua peserta untuk memaklumkan cabaran seterusnya yang agak berisiko.

Sebenarnya air terjun tidaklah jauh lagi untuk tiba, oleh kerana perjalanannya lebih bahaya  melalui ditepi batu besar dan kawasan curam.

Sampai ditempat tuju aku terus mematikan  aplikasi RunKeeper untuk mengetahui data yang dicapai.

jarak: 3.41km
masa: 1:39:56
purata min/km : 29:20
kalori: 477

Setelah semuanya selamat tiba para peserta sibuk dengan aktiviti ikhtiar hidup. Setiap kumpulan ditugaskan untuk menyalakan api dan membakar roti lilit. Tugasan berkumpulan penting bagi menerapkan semangat kerjasama. Sambil melakukan tugasan peserta juga menikmati bekalan nasi lemak yang dibekalkan dari sekolah.

Setelah sejam berlalu segerombolan pelajar dari Gombak tiba untuk menikmati kedinginan air terjun ini. Mereka ke tingkat atas dan kami tetap di bawah. Setelah hampir sejam mereka di atas, beredar diketuai oleh dua orang pemandu. Kamipun tidak menunggu lebih lama untuk ke atas menikmati kedinginan dan kejernihan airnya.
  




Setelah berenang dan berendam kami solat dan setrusnya bersedia untuk berjalan pulang. Bermula jam 2.30 petang selepas mengemaskan kawasan perjalananpun bermula. Perjalanan pulang dan turun lebih laju berbanding masa datang tadi. Selepas sejam 15 minit kami tiba di base camp dan terus menikmati makan petang.

Pada jam 4.30 petang seperti yang dijanji bas telah bersedia untuk membawa semua peserta pulang. Sesungguhnya program ini berjaya menerapkan semangat berpasukan dan kerjasama disamping menguji kekuatan fizikal dan mental. Terima kasih kepada guru pengiring yang lain iaitu En.Asrul, Pn,Che Sarina dan Pn Habsah yang bekerjasama menjayakan program ini. Tahniah dan syabas juga kepada setiap pelajar yang memberi kerjasama sepenuhnya mendengar arahan dan melibatkan diri segala aktiviti yang dirancang.

What's Next After RAE



"WHAT'S NEXT AFTER RAE" PROGRAM TENTATIVE.

DATE : 20 SEPT 2014
TIME : 0830 - 1800
LOCATION : SK SETIAWANGSA, KL

0830 - 0900
- REGISTRATION
- OPENING
...
0930 - 1000
- INTRODUCTION
- SEMINAR OBJECTIVE
☆ by 9M2PRO

1000 - 1045
- WHAT IS AMATEUR RADIO
- WHAT HAMS DO
- HOW TO BECOME AN AMATEUR RADIO OPERATORS
☆ by 9W2SMF

1045 - 1100
- TEA BREAK

1100 - 1200
- CALLSIGNS
- AMATEUR RADIO SOCIETY
- AMATEUR RADIO BANDS
- BASIC OPERATING
☆By 9W2SMF

1200 - 1300
- QSL CARDS
- PROPAGATION
- OPERATING MODES (FM/AM/SSB/CW/RTTY)
☆ By 9M2RDX

1300 - 1400
- LUNCH BREAK

1400 - 1500
- AMATEUR ACTIVITIES
- GUIDE TO CHOOSING YOUR FIRST RADIO
- CONTESTING/JOTA/IOTA/SOTA
☆ By 9M2RDX

1500 - 1600
- DIGITAL MODES
- APRS
- ARDUINO FOR APRS
☆ By 9M2TPT / 9W2RUT / 9W2SVT

1600 - 1615
- TEA BREAK

1615 - 1730
- ON FIELD TRAINING
- EMCOMM
☆ By ARCX TEAM lead by 9M2AIM

1730 - 1800
- MCMC SLOT
- CLOSING

National Field Day 2014



  • Field Day is officially an operating event not a contest. The purpose remains today as it did in the beginning: to demonstrate the communications ability of the amateur radio community in simulated emergency situations. Groups of ham use Field Day as a literal “show and tell” exhibition. Amateur radio brings together its resources to show officials in government and various agencies what “amateur radio can do.” The Field Day brings together new and experienced hams for 24 hours of operating fun. 15 - 16 September 2014, time to start gearing up for National Field Day 2014.

    What is it?

    Field Day is an emergency preparedness excercise that allows ham radio operators to test their emergency skills. The event also serves to raise awareness about the Amateur Radio Service. The goal is to simulate emergency conditions by setting up "in the field" and operate using emergency power and to make contact with as many other Field Day stations as possible.

    Operators set up stations that run off of battery and generator power and use antennas strung over trees or portable masts which is easy to setup. It is important to have a back up station ready for portable/mobile/ use. They are the last link of communication when all else fails.

    When is it?

    Operations will commence at 18:00 hrs MST on Monday, September 15th and continue until 21:00 hrs MST on Tuesday, September 16th 2014.

    Who is invited?

    Anyone and everyone, young and old, are encouraged to come visit the MARL National Field Day site. If you're an experienced operator and want to come help operate, please do! If you're new to the hobby, or know nothing about it, this is a fantastic opportunity to come learn more about it and see hams in action!

    The benefits of such a system to emergency relief operations should be obvious. In fact the system has demonstrated it’s value time after time during earthquakes, forest fires and other disasters. And all of this capability is provided by volunteers who continuously hone their technical skills and acquire/build/maintain their own equipment. These skilled radio engineers and operators along with their equipment combine into a seriously important resource for emergency communications. And the annual event that tests their readiness is called “Amateur Radio Field Day”.

    For Amateur Radio operators (Hams) Field Day is a big deal. In addition to exercising their ability to set up and operate a massive emergency communications network the event also has some fun aspects. Field Day is also a big challenge where stations compete to make the most contacts on as many frequencies and modes as possible.
    And there is the social aspect that usually involves food and ancillary outdoor family activities. This is also the major Amateur Radio annual public awareness event. If you are interested in learning about Amateur Radio or more specific radio communications technologies and techniques then visiting your local Field Day site should net you the information you seek. You can sit at home and theorize, but when you get out in the field, sometimes you need to re-form your ideas around reality. You will find many knowledgeable people who will welcome you and be happy to answer your questions. You might even get invited to stay for lunch and/or dinner.

I am supporter 9M57MY



Berikut adalah stesen yang aku monitor semasa hari Merdeka 31 Ogos 2014 di Kambing BMX 9M57MY. Radio operator 9W2YND dan 9M2AIS:

21.257MHz

1. JI2HVT
2.JH3OHO
3. JA6RL/P
4. JA5KPO
5. YB3HJM
6. JH1ANW
7. JA6EFT
8. JA7ODY
9. JT4JAS

21.260MHz

10. JE1RXJ
11. JR3AAZ
12. JJ1PLS
13. JA0RUG
14. JH1XYB
15. JA5JFB
16. JG1UKW
17. JH4RNY
18. JA5QJD
19. JF1OJC
20. JN3SAC
21. JF1XQL
22. JA3MNC
23. JH7WER
24. JR1UFN
25. JH0DSX
26. JJ3LLT
27. JA1BOQ
28. JR4GPA
29. JA2HKC
30. JM1TWR
31. JR1KAG
32. JG1WRT
33. JE2SPG
34. JA0DAI
35. JA1WSX
36. JE1AJG
37.JF1CKL
38. 8J6GNB
39. JA2JTN
40. JA3HZT
41. JA9ABA
42. JA2LRQ
43. JF1HQI
44. JI1OAB
45. JH3FVD
46. 7L2HPM
47. JH1APA
48. JS2IKM
49. JA7XBG
50. JA2FUS
51. JM2LEI
52. JI1LNR
53. JA4BXL
54. JH1CDR
55. JR1UBR
56. JE1FUX
57. JA9ZBA
58. JA2FGE
59. JH4SDM
60. JA8BZL
61. JA0EQO
62. JH5BHP
63. JR3LSV
64. JH5KDL
65. JG1JYB
66. V85AVE
67. JA7OXV
68. JL3MCM
69. JA8WY
70. HL4CFN
71. VU2PGU
72. JH7OYV
73. 7M2SSF/M
74. JR1EMT
75. JA5FDJ
76. JA5CPJ
77. VU2UR
78. YB3IZK
79.UA0FO
80. JH1FTL
81. JA8ECS
82. JA2ELH
83. YB2TX
84. JA6SRB
85.JA6SRB
86. YB2ERL
87. JK7RKF

73, Jojet 9W2DYA


Imej SSTV 16/2/2019 dan 17/2/2019

Imej SSTV pada semalam 16 Februari 2019 berjaya mendapat 2 imej. Imej 1/12 Imej 12/12 Imej hari ini pula 17 Februari 2019 menda...