Posts

Showing posts from 2013

Monitor V59 sempena PETZL ALLSPORTS NIGHT TRAIL RUN 2013.

Image
Malam ini berlangsungnya PETZL Allsports Night Trail Run di Presint 5, Putrajaya. Rakan-rakan ham bertugas menjaga checkpoint menggunakan V59. Aku mengambil kesempatan untuk menguji penerimaan antena quarterwave groundplane di base.

RX dari rakan di Putrajaya dapat diterima dengan baik terutama di tempat permulaan iaitu commcent dikawal oleh abg Farid 9W2BHL yang diterima sangat jelas dan baik 5/9 menggunakan Wouxun KG920P.

Aku juga dapat menerima audio Ikmal 9W2EDU di check point 2 menggunakan handy Baofeng. Manakala Fadhil 9W2IZY dapat dicopy di check point 8.

73, Jojet, 9W2DYA
http://9w2dya.blogspot.com



GPS Tracker TK102B

Image
GPS Tracker TK102B Category:Security & Safety Price:RM 340.00 Description:
Did you know how many vehicles are reported missing/stolen each year ? Dont Wait !! Act NOW !!
"Who/What/When/Where" must have it : 1. Vehicle rental/out-door machines and equipments ect. guard tracking 2. Protect child / the old / the disabled / pet etc 3. Provide peace-of-mind for businessmen 4. Manage personnel 5. Track criminals secretly
How It Working : 1. With only a misscall from your phone to GPS Tracker TK102B, you will received a SMS that contain various useful information regarding on real time location for the GPS Tracker TK102B
2. By activate Shock Alarm and Movement Alarm on GPS Tracker TK102B, you will automatically received SMS from GPS Tracker TK102B if someone trying to take away your vehicle
3. With Speed Limit Sensor, you will automatically received SMS from GPS Tracker TK102B if someone drive your vehicle more than speed limit that you allowed.
4. GPS Tracker TK102B also can be track via i…

9W2JEK-9 berjaya ditangkap beacon dari Nilai 3

9W2JEK-922013-12-26 13:14:522013-12-26 13:22:13OJ02VU > OJ03VB24.8 km 168°2013-12-26 13:14:52  
Satu lagi stesen telah berjaya ditangkap beaconnya iaitu 9W2JEK-9 mobile di sekitar Nilai 3. Nampaknya antena aku berfungsi dengan baik dalam radius 5km. Wx ketika ini mendung agaknya turut membantu gelombong pergi jauh walaupun tak jauh sangatpun.
Nampaknya setakat Nilai 3 packet dapat diterima dengan baik oleh 9W2DYA-1 di Bangi. Sehingga kini packet terus diterima dari 9W2JEK-2 menunjukkan penerimaan yang baik sekali.
Harap banyak lagi stesen yang aktif aprs yang sedang membeli-belah di Nilai 3 dapat ditangkap packetnya. Sememangnya ramai rakan ham suka membeli-belah di Nilai 3. Kalau pergi ke sana pasti kita kan terjumpa jelopi yang bercallsign dan berantena tinggi.


9W2JEK-9402013-12-26 13:14:522013-12-26 15:03:29OJ02VS > OJ03VB33.3 km 165°2013-12-26 15:03:29
Akhirnya jam 3.03 petang packet terakhir dapat dari 9W2JEK-9 dengan jarak 33.3km. Ini merupkan jarak paling jauh antena aku dapat…

9W2SZJ-9 berjaya ditangkap beaconnya

9W2SZJ-912013-12-25 21:30:072013-12-25 21:30:07OJ02VU > OJ03VB23.8 km 171°2013-12-25 21:30:07

Malam tadi 9W2SZJ-9 telah berjaya ditangkap beaconnya di PLUS highway berdekatan dengan Stadium Tertutup Nilai. Beliau bermobile dari arah Shah Alam melalui ELITE ke selatan.
Inilah kali pertama stesen yang bermobile mencapai 9W2DYA-1 melalui antena quarterwave ground plane yang dipacakkan dibumbung belakang base.
Jarak yang dicapai adalah 23.8km ke Cheras. Tetapi QTH sebenar 9W2DYA-1 adalah di Bangi. Aku menganggarkan jarak sebenar adalah 5km sahaja. Walaupun begitu aku berasa puas kerana antena ini dapat berfungsi dengan baik. Harap selepas ini banyak stesen yang bermobile di sekitar ini dapat ditangkap packetnya.
73, Jojet, 9W2DYA
http://9w2dya.blogspot.com

Bkt Mahkota Bangi Charity Ride 2013

Image
Pagi ini aku berkesempatan untuk melihat aksi rider berentap di Bukit Mahkota Bangi Charity Ride. Bermula di tapak Masjid At-Taqwa Bukit Mahkota Bangi melalui persekitaran Bandar Seri Putra, Taman Impian Putra dan juga Pekan Bangi. Manakala laluan offroad di ladang kelapa sawit UKM.
Oleh kerana, laluannya melalui base aku di Taman Impian Putra maka ketika bersarapan sempatlah aku melihat kelibat-kelibat rider menuruni bukit di taman ini.
Mengikut jadual mereka akan dilepaskan pada jam 8.00 pagi. Ketika melalui taman aku jam menunjukkan pada 8.50 pagi. Selepas tiada lagi kelibat rider maka akupun ke jelopi terus ke laluan off-road diladang UKM.
Aku menunggu dipenghujung laluan off-road di jalan Bangi. Terdapat seorang marshall disimpang itu. Manakala anggota polis  trafik baru sahaja bergerak untuk bersarapan. Selepas beberapa ketika datang lagi dua orang marshal untuk menjaga simpang yang agak bahaya kerana jalan yang lurus menyebabkan pemandu memandu dengan lajunya.
Lebih kurang 9.10 pag…

Perlis Eco Challenge 2013

Image
Date: Saturday, 28 and 29 December, 2013

Venue: 1. Kuala Perlis Jetty Jabatan Laut - Start...
2. Perlis State Park – Rest Area / Night Stop
3. Dataran 350 Kangar Perlis– Finish Line and Prize Giving and Closing Ceremony

SECRETARIAT OFFICE
Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Perlis,
Telefon: 04 9852542 ( 9.00 am– 5.00pm ) for information

Time: Flag off at 1201hrs 28/12/2013 -
Cut Off Time 1201hrs 29/12/2013

Discipline: River Canoeing 10.6km, Jungle Tracking 33.51km, Lake Canoeing 10.2km and Mountain Biking 69.75km offroad and onroad.

Equipment: Please only bring your own mountain bike and cycling helmet. Participants also allowed to bring their own medical supply, safety equipment, camel-back, flash light etc.

Organizers: Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia Negeri Perlis dan Kerajaan Negeri Perlis,

Promoter : P ONE EVENT

Closing date: 20 December 2013

Safety Precautions : It is …

Rekod 9W2DYA-12 turun dari Genting

Image
9M2RPN152013-12-21 10:08:272013-12-23 15:00:19OJ03UG > OJ03UD15.8 km 197°2013-12-23  14:34:419W2RUT-2432013-12-13 15:05:442013-12-23 14:58:24OJ03VK > OJ03TF29.2 km 222°2013-12-23  12:34:519M2RDX-182013-12-21 16:29:022013-12-23 14:21:00OJ03VI > OJ13FK75.5 km 82°2013-12-23  14:21:009W2EDK-1152013-12-20 08:50:342013-12-23 14:22:46OJ03VK > OJ03SA50.8 km 210°2013-12-23 12:34:09
Hari ini turun dari Genting Highlands setelah dua malam berehat di atas kawasan pergunungan. Berdasarkan packet yang diterima kali ini kurang memberangsangkan berbanding ketika mendaki ke puncak pada hari sabtu lalu.
Tiga hari berehat di puncak gunung itu, aku mengaktifkan 9W2DYA-1 di sini. Malangnya tiada sebarang packets di terima walaupun terdapat dua digipeater berdekatan. 
Mungkin QTH bilik di tingkat 8 Tower 1 tidak sesuai untuk menerima sebarang packet dengan menggunakan antena rubber duck. Hotel One World terletak di bawah sedikit dari Gunung Hulu Kali. Malangnya bilik aku tidak menghadap pemandanga…

Rekod yang dibuat oleh 9W2DYA-12 ketika ke Genting

Image
9W2ALS422013-12-13 16:22:422013-12-21 16:26:52OJ03VK
OJ03SC40.3 km 216°2013-12-21 16:26:529W2DIE-3122013-12-07 10:49:232013-12-21 16:25:16OJ03VJ > OJ02UW54.8 km 193°2013-12-21 16:25:169W2CEH-34862013-12-01 17:11:502013-12-21 16:31:09OJ03VK > OJ02VW54.7 km 179°2013-12-21 16:31:09
9W2LL-5432013-12-02 18:56:422013-12-21 16:30:48OJ03VK > OJ02VX50.4 km 176°2013-12-21 16:30:489M2RDX-152013-12-21 16:29:022013-12-21 16:32:00OJ03VK > OJ13FK73.3 km 88°2013-12-21 16:29:40

9W2EDK-172013-12-20 08:50:342013-12-21 16:27:06OJ03VK > OJ03SA50.1 km 209°2013-12-21 16:27:06 9W2WEE-34122013-12-01 16:05:352013-12-21 16:31:27OJ03VK > OJ02VW56.1 km 183°2013-12-21 16:31:27 Tujuh stesen telah berjaya mencapai jarak yang paling jauh oleh 9W2DYA-12 ketika mobile ke puncak Genting pada 21 Disember 2013.
9W2DIE-3 di Putrajaya berjaya mencapai jarak 54.8km.
9W2ALS di Ara Damansara berjaya mencapai jarak 40.3km.
9W2EDK-1 di Seksyen 27 Shah Alam mencapai jarak 50.1km.
9M2RDX-1 di Temerloh mencapai jarak 73.3k…

GO GREEN!! LET'S RIDE......2014

Image
GO GREEN!! LET'S RIDE......2014 akan di akan di Cyberjaya,acara basikal bukit ini akan membuka tirai 2014,sesuai untuk semua peminat sukan basikal bukit(MTB) yang kini banyak mendapat sambutan diseluruh malaysia.kebanyakkan kita berbasikal untuk kesihatan dan ada jugak berbasikal untuk menguji tahap kebolehan diri dalam perlumbaan.walaubagaipun ia merupakan inisiatif individu dalam usaha ke arah gaya hidup sihat. serta dalam usaha untuk  memperkenalkan kawasan Cyberjaya kepada anggota masyarakat luar dengan keindahan,kehijauan dan kelebihan yang terdapat didalam kawasan Cyberjaya. Disamping itu, melalui aktiviti ini, dapat juga mengeratkan perhubungan di antara warga ‘cyclista’ di dalam Malaysia dan masyarakat luar secara amnya.
  Pihak pengajur jugak akan cuba sedaya upaya menyediakan laluan trek yang sesuai kepada semua rider dan tidak membahayakan keselamatan serta menguji ketahanan mental dan fizikal para rider semua yang mana anda semua akan melalui laluan jalanraya sepanjang…

Antena quarterwave ground plane telah dipacak.

Hari ini barulah antena quarterwave yang dibeli daripada Pak Razif 9W2JQQ telah berjaya dipacakkan dibase. Aku menggunakan bracet TV untuk memacakkannya di tepi bumbung belakang base tingkat satu. 

Mula-mula ingat nak pacak dibumbung tingkat atas tetapi tidak berjaya. Kalau upah orang pasang antena tv mesti dapat tapi berapa upahnya belum pasti.

Antena ini buat masa ini digunakan untuk APRS sahaja. Aku belum buat audio check lagi keupayaan antena ini. 

Selepas siap dipacakkan wx mendung dan ribut petir serta hujan lebat telah berlaku. Ujian pertama berjaya ditempuhi dan antena masih berdiri megah. Risau juga jikalau ia tidak dapat menempuh kekuatan tiupan angin yang agak kuat.

Inilah antena base yang pertama aku miliki setelah berpindah dari base lama. Ia menghadap ke Gunung Telapa Buruk dan aku mengharapkan packet 9M4RTB-3. Harap bila ia dah keluar lebih banyak stesen dapat didengari terutama melalui PLUS highway di tepi base aku ini.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

9W2DYA-1 portable Port Dickson dan Melaka

9W2BWA-412013-12-11 06:00:492013-12-11 06:00:49OJ12HI > OJ03VB121.3 km 129°2013-12-11 06:00:49

9W2DYA-12592013-12-01 08:04:322013-12-08 21:32:38OJ02WJ > OJ03VB72.2 km 171°2013-12-08 21:32:38
9M4RDG-3712013-12-01 17:58:242013-12-13 23:12:49OJ02WJ > OJ03VK113.1 km 356°2013-12-09 11:55:57
9M4RTB-34222013-12-01 08:24:362013-12-18 15:26:56OJ12CE > OJ12AT74.3 km 345°2013-12-10 21:14:02
Raw path di atas menunjukkan bahawa ketika aku portable di Port Dickson dan Melaka. Pada 8 hingga 11 Disember yang lalu aku bercuti di Port Dickson dan Melaka bersama xyl.
Aku turut membawa router 9W2DYA-1 untuk mencapai mana-mana packet disekitar kawasan.



Ternyata berbaloi bahawa aku berjaya mendapatkan packet untuk rekod. 9W2DYA-12 telah berjaya ditangkap beaconnya. Aku park kat luar dan router menggunakan antena rubber duck yang terletak ditingkat 6. Jarak yang direkodkan adalah 72.2km di PNB Ilham Resort Tanjung Tuan Melaka.
Bagi 9M4RDG turut merekodkan jarak yang paling jauh bagi 9W2DYA-12 iaitu 113…

Percutian Port Dickson dan Melaka

Image
Hari Pertama 8 Disember 2013
Tempat PNB Ilham Resort



Hari Kedua 9 Disember 2013
Pagi di PNM Ilham Resort Tanjung Tuan Melaka































Petang di Corus Paradise Resort Port Dickson


















Hari Ketiga 10 Disember 2013

Pagi di Corul Paradise Resort Port Dickson









Petang di Banda Hilir Melaka