SMS daripada 9W2AGU


Daripada 9W2AGU
 
Yang nak hadir AGM ASTRA 23/3 jam 2 ptg.
Perlukan hotel? maklumkan pada saya atau hubungi hotel, 500 meter dari tempat AGM. Ada Mega Eyeball pd 22/3, 8 mlm.

Bilik hotel siapa dulu dia dapat kadarnya RM99 - RM160., tertakluk jenis bilik dan ada breakfast. Hubungi 05-5488666 Hotel Fair Park, sebut 'AGM ASTRA- Khalid' Tk

016-5017800

Ham Tracker untuk rakan ham yang menggunakan iOS


Bagi rakan ham yang menggunakan gajet sistem operasi i daripada apple boleh memuat turun program Ham Tracker. Aplikasi ini dapat menghantar maklumat secara langsung QTH kita berada dan dapat dilihat seperti di aprs.fi . Lebih bagus gajet kita mempunyai GPS yang diaktifkan memberi kedudukan yang lebih tepat.

Ham Tracker ini dibangunkan oleh Mark Tunner yang mengendalikan KramStuff. Maklumat lanjut untuk memuat turun boleh melawat http://www.kramstuff.com/Ham_Tracker.html

Aplikasi ini dapat memeriahkan lagi xtvt aprs di negara kita. Berdasarkan maklumat yang diberi kita juga dapat mengemas kini status facebook  melalui ham tracker ini selain menghantar mesej.


Memang menarik jika menggunakan smartbeacon apabila igate dan digipeater tidak dapat menjangkau di sesuatu kawasan itu. Konfigurasinya juga mudah dan tidak memeningkan kepala hanya menggunakan gajet yang tersedia dengan GPS.


Selamat mencuba harap lebih ramai lagi rakan ham aktif dengan aprs selepas ini. Ini juga langkah permulaan bagi yang ingin  belajar tentang aprs yang sememangnya menarik seperti xtvt radio yang lain.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

Dapat dua rakan sms di APRSdroid


Cuti hujung minggu yang agak panjang ini membolehkan percutian dapat dilakukan. Ramai tang berkunjung ke kawasan tengah kemungkinan atas undangan walimatul urus yang dapat dilihat di mana-mana tempat.

Semasa memantau di aprs.fi beberapa callsign yang jarang kelihatan dapat dilihat diskrin laptop aku. Apabila melihat kepada raw yang tertera mereka menggunakan aprsdroid. Ini memudahkan aku untuk contact melalui message.

26 Januari 2013 jam 17:38 akan cuba sms bersama 9W2OWL-9 Azmi dari Pahang. Nasib dia membalasnya dan mengenalkan dirinya sebagai Azmi dari Peramah aprs group pergi ke Putrajaya.

Seterusnya aku mengesan 9W2JDY-5 iaitu Junaidy juga dari Kuantan. Agaknya mereka ada program di Putrajaya semua rakan Pahang turun Putrajaya atau kebetulan sahaja.

Keesokannya aku dapat melihat Junaidy diskrin sekali lagi. Beliau petang itu ingin pulang semula ke Kuantan. Aku mengucapkan selamat jalan dan berhati-hati ketika bermobile.

Aku juga terlihat satu stesen lagi iaitu 9W2HEX-5 3°08.31' N 101°46.60' E - locator OJ03VD33EF dan menghantar sms kepadanya tetapi tidak dapat response. Melihat kepada data yang diberi stesen ini juga dari Peramah aprs team.

Senang dapat sms melalui APRSdroid walaupun kita tidak tahu nombor telefon mereka. Inilah kelebihan hobi radio dapat menyatukan rakan jauh mahupun dekat.

73, Jojet 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com


Timbalan Perdana Menteri QSO bersama 9W2PKK




Sebentar tadi TPM Tan Sri  Muhyiddin Yassin telah QSO bersama Cikgu Abu 9W2PKK sempena perhimpunan Guru Muda 1 Malaysia zon tengah di SMK Sabak Bernam. Beliau menggunakan callsign kelab 9M4CSB telah berkomunikasi dengan cikgu Abu di Kedah.

Menggunakan frekuensi transnasional membolehkan QSO dapat didengar seluruh semenanjung. Tahniah juga pada cikgu Hussairy 9W2VVH yang mengendalikan konti dengan baik. Terima juga kepada cikgu Ibrahim Kadri atas upload gambar difacebook.

Kejayaan ini membangga warga pendidik yang memegang lesen radio amatur mendapat pengiktirafan yang tinggi kerana TPM sudi QSO di udara.

Cikgu Abu telah memperkatakan tentang kepentingan radio amatur dapat digunakan semasa saat kecemasan.

Tahniah semua kerana kesudian TPM QSO diudara merupakan pengiktirafan yang tinggi kepada warga radio semua.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

Tracker komersial


Product Name V-TRAC
Wireless Technology    2.5G (GPRS) to 2.75G (EDGE)
Data Transfer Data 32 Kbps (GPRS) to 384 Kbps (EDGE)
Operation Voltage  Ranges between 12 to 30 Volts
Current Consumption Standby Mode - 40mA, Operation Current = 170mA
Input / Output Slots2 Outputs : 5 Inputs
DimensionW92 x H23 x L133 (mm)
Weight 400gm
GSM ModuleQuad Band Frequency (850Mhz/ 900Mhz/ 1800Mhz/ 1900Mhz)
GPS Module 20 Channels Receiver
8 Seconds GPS Signal Acquisition


Jika anda berkemampuan bolehlah menggunakan perkhidmatan yang disediakan bagi menentukan kedudukan yang tepat kenderaan. Jika berlaku kecurian atau kehilangan kenderaan dengan secepat mungkin ia dapat dikesan dengan menggunakan alat ini.
Bagaimana ia berfungsi adalah menggunakan teknologi GPS.
 
 
 
Kenderaan yang diletakkan tracker akan dapat dikesan oleh satelit GPS kedudukannya. Maklumat data disambung melalui Rangkaian GSM iaitu GPRS dan EDGE terus ke pusat perkhidmatan. Seterusnya kepada pengguna melalui telefon pintar.
 
Bagi seorang radio amatur, teknologi ini seperti dapat juga digunakan dengan APRS.Automatic Position Reporting System Internet network (APRS-IS).
Tracker yang boleh dibina sendiri lebih memberi kepuasan selain yang telah siap dibina. Tracker digunakan oleh rakan ham lebih menjimatkan dan fungsinya sama sahaja berbanding dengan tracker komersil ini.
 
Segala maklumat dan data dapat dikongsikan melalui internet seperti http://aprs.fi 
 
Sebenarnya dalam kehidupan seharian kita banyak berkait rapat dengan gelombang radio. Ia telah mengubah cara hidup ke arah lebih moden dengan ledakan maklumat di hujung jari.
 
Pengetahuan radio digunakan bagi memajukan lagi teknologi ke arah kebaikan. Ia juga memberi pilihan dan pengalaman bagi menentukan baik dan buruk sesuatu teknologi itu.
 
Bagi rakan ham membina sendiri dan memiliki serta mengujinya lebih memberi kepuasan daripada menggunakan teknologi yang mengenakan bayar lebih mahal.
 
73, Jojet, 9W2DYA
 
 
 
 



APRS tracking melalui ISS


Malam tadi aku ikut live aprs  tracking melalui ISS fan club. Apabila ISS melalui angkasa asia tenggara terdapat stesen dari Negara Thai berjaya mendapat beacon dari ISS. Sempat aku copy raw path iaitu HS6MYW-12>APSAB5 via RS0ISS*,qAR,9W2BPA-1.

HS6MYW-12 berjaya hingga ke stesen 9W2BPA-1 1°50.69' N 102°57.15' E - locator OJ11LU42HS melalui RS0ISS.

Satu lagi stesen adalah E27FBI-14>APOT21 via ARISS,qAS,E27FBI-3.

HS6MYW telah melaporkan dalam ISS fan club
ACTIVE 21 hours 2 min ago Active over THAILAND digi path RS0ISS hs6myw

73, Jojet 9W2DYA
http://9w2dya.blogspot.com





SMS melalui APRSdroid


9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:hehehe lama dah ke main aprs{12
9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack12
9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :baru juga hihi tgh beljar lagi kat perlis ada igate ke{14
9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack14
9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :nama lupa tnya{15
9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack15
9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:yap ada 3 Igate 1 digi{13
9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack13
9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:tapi yang main 2 orang saja x ramai {14
9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :dahsyat la tu{16
9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack16
2013-01-20 14:31:03.762 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack14
2013-01-20 14:31:14.230 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:hehehe...{15
2013-01-20 14:31:16.553 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack15
2013-01-20 14:31:20.187 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :yg penting ada{17
2013-01-20 14:31:20.445 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack17
2013-01-20 14:31:35.517 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :boleh ajak ramai lagi :-){18
2013-01-20 14:31:37.098 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack18
2013-01-20 14:31:56.855 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:boleh nanti ramai la tu{16
2013-01-20 14:31:57.910 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack16
2013-01-20 14:32:09.907 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :nama sapa{19
2013-01-20 14:32:10.188 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack19
2013-01-20 14:32:31.506 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:nama Azmeer org panggil amex saja{17
2013-01-20 14:32:32.490 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack17
2013-01-20 14:32:58.020 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ok amex .................. jojet{20
2013-01-20 14:32:58.201 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack20
2013-01-20 14:33:41.513 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :fb .....................{21
2013-01-20 14:33:41.802 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack21
2013-01-20 14:34:23.871 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 ::-){22
2013-01-20 14:34:24.329 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack22
2013-01-20 14:34:26.898 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ok salam kenal{18
2013-01-20 14:34:27.842 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack18
2013-01-20 14:34:45.247 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:0125090577{19
2013-01-20 14:34:46.469 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack19
2013-01-20 14:35:21.275 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ok tq lama ke kat kawsn tgh{23
2013-01-20 14:35:21.544 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack23
2013-01-20 14:35:42.668 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:sampai hari rabu 23hb{20
2013-01-20 14:35:43.664 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :ack20
2013-01-20 14:36:21.108 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2DYA-10>APDR12,TCPIP*,qAC,T2GYOR::9W2AZV-5 :qsl lama gak{24
2013-01-20 14:36:22.331 >> aprs.myaprs.my:14580 >> 9W2AZV-5>APDR12,TCPIP*,qAC,MYAPRS-1::9W2DYA-10:ack24

Semalam aku dapat seorang lagi rakan bersms melalui APRSdroid. 9W2AZV-5 QRA Azmeer Khusyairy dari Perlis. Aku telah monitor sejak pagi lagi rakan ini. Rupanya orang jauh datang ke kawasan tengah.

Raw path di atas telah dikeluarkan oleh admin server untuk dikongsikan bersama hasil perbualan kami. Seronok semua orang dapat tahu apa yang diperkatakan.Kalau ada yang menyampuk pasti perbualan lebih hangat kerana terdapat rakan yang boleh memantau. Ini membuktikan setiap pesanan yang dihantar dapat diterima oleh stesen lain. Segala maklumat dapat dikongsikan melalui data ini.

Harap selepas ini ramai rakan ham boleh mencuba aprs pula terutama yang malas nak bercakap. Seronok banyak perkara boleh dipelajari lagi.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

xtvt APRS semalam


Semalam merupakan kali ketiga berturut-turut hadir ke saltmine atas tugasan melatih atlet merentas desa di padang.Selepas habis xtvt latihan itu, seperti biasa aku mengambil kesempatan untuk mengaktifkan igate di tempat yang strategik.

Akhirnya beberapa stesen dapat dikesan dan kemungkinan propagasi banyak membantu. Antara stesen yang dapat dikesan adalah 9W2AA, 9W2LL-5, 9W2RUT-2, 9W2AA-9, 9W2NHE-3, 9M4RDG-3, 9M2TPT-1, 9M4GCJ, 9M4RBC, 9W2DIE-9, 9W2LKB-2, 9W2TJR-11, dan 9W2CCC-4.

Tetapi aku kecewa sedikit, kerana satu stesenpun tidak dapat decode beacon terus- menerus ke radio.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

9W2HL-9 telah berjaya ditangkap


Pagi ini aku telah berjaya mengaktifkan igate dibase. 9W2HL-9 Mr Ho telah berjaya aku decode signalnya dari base stesen aku.

Telah mendengar beacon yang kuat sejak mula hidupkan handy aku dan terus setup igate di laptop. Kemudian aku terus melihat di aprs.fi untuk mengesan sebarang gerakan yang berhampiran dengan base aku.

Ternyatalah terdapat stesen yang sedang bermobile menuju ke selatan melalui lebuhraya Utara Selatan. Kedengaran beaconnya semakin jelas dan kuat menyebabkan aku teruja agar stesen ini dapat aku tangkap beaconnya.

9W2HL-9>APGJW2 via WIDE1-1,WIDE2-1,qAR,9W2DYA
Di atas adalah path yang berjaya aku perolehi apabila beliau melalui berhampiran dengan base aku. Ini kali pertama aku dapat menangkap stesen yang melalui berhampiran base stesen aku memandangkan QTH berhampiran dengan PLUS highway.

Aku hanya menggunakan antena rubber duck sahaja. Beaconnya dapat dikesan dari Sri Petaling lagi. Apabila menghampiri Bangi ia semakin jelas dan berjaya decode kedudukan terakhir  02.53.24N dan 101.46.04E dengan jarak 0.5 batu.

Harap selepas ini banyak lagi stesen dapat aku tangkap dengan antena rubber duck sahaja.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

9W2DYA/P Cheras


Hari ini selepas mesyuarat panitia sempat juga aku mencuri masa untuk mengaktifkan lagi igate. Kali ini hasil kurang memberangsangkan mungkin propagasi tidak menyebelahi aku pada kali ini.

Hanya dapat 9W2XYX, 9W2AA, 9W2DIE-8 dan 9M4RDG-3.
Stesen 9W2XYX yang paling dekat mudah untuk decode signalnya.

Kali ini aku dapat 9M4RDG-3 di Genting, untuk pengetahuan semua dari portable stesen ini aku boleh melihat terus dengan mata kasar. Setakat QSO menggunakan rubber duck tidak menjadi masalah. Harap nanti aku dapat terus bekerja dengan stesen ini terus menerus untuk decode signalnya.

Ada kelapangan aku akan teruskan lagi mengaktifkan igate dari sini kerana lokasinya sangat sesuai untuk mengaktifkan aprs.

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

Astra MTB Open Challenge 2013

KEJOHANAN MOUNTAIN BIKE TERBUKA ASTRA 2013
Astra MTB Open Challenge 2013
Objektif:
  • Memperkenalkan Astra kepada masyarakat.
  • Menonjolkan Koperasi Astra Pulau Pinang Berhad.
  • Mengeratkan hubungan antara ahli Astra dengan masyarakat serta memperkenalkan apa itu Radio Amatur serta kelebihan dalam komunikasi dua hala.
  • Perancangan untuk menjadikan salah satu acara tahunan untuk Astra.
  • Menyahut seruan kerajaan untuk melibatkan golongan belia dalam cara hidup sihat dengan bersukan.
Golongan Sasaran:
  • Program ini dirancang akan mendapat sambutan daripada semua pihak. Acara ini disasarkan kepada semua peminat sukan lasak.
Penganjur:
  • Koperasi Astra Pulau Pinang Berhad.
  • Kerjasama Komuniti Astra Negeri Pulau Pinang.
  • Persatuan Radio Amatur Melayu Malaysia.
Tarikh Kejohanan:
  • 13 April 2013 (Sabtu)
Masa:
  • 8.00 pagi (pelepasan)
Tempat:
  • Sekitar Seberang Perai Selatan (Simpang Empat Tasek)
  • Mula & Tamat di SK Seri Tasek.
Penyertaan:
  • Terbuka kepada 1500 orang peserta.
Yuran Penyertaan:
  • RM70.00
  • Tambahan RM10 dikenakan untuk pendaftaran lewat.
Acara:
  • Cabutan bertuah untuk semua peserta yang berdaftar. Hadiah-hadiah menarik menanti anda.
Makanan dan Minuman:
  • Makanan dan minuman peserta disediakan oleh penganjur kejohanan pada hari kejohanan.
  • Beberapa lokasi akan ditempatkan minuman dan buah untuk peserta kejohanan.
Hadiah:
  • Hadiah wang tunai untuk pemenang tempat pertama hingga tempat ke sepuluh.
  • Medal kepada 500 peserta terawal yang dapat menamatkan kayuhan.
  • Setiap peserta yang berdaftar akan mendapat jersey dan goodies.
  • Senarai Goodies
  1. Jersey
  2. Sijil
  3. Minuman
  4. Energy Bar
  5. Tuala Kecil
  6. Kupon Makan
  7. Plat Nombor
  • Senarai Hadiah
  1. Pertama RM500
  2. Kedua RM400
  3. Ketiga RM300
  4. Keempat RM200
  5. Kelima RM100
  6. Keenam hingga Kesepuluh RM70
Tarikh Tutup Pendaftaran:
  • 24 Februari 2013 jam 11.59 PM
Hubungi:

Laluan Kejohanan

Laluan sepanjang 30 km melalui 20% di jalan raya dan 80% di trek cukup menarik untuk dilalui, ditambah pula dengan ketinggian semasa mendaki sehingga 170 meter dari aras laut.
Peta ke lokasi starting point pada hari kejohanan akan di muat naik seminggu sebelum tarikh kejohanan.
 
layout02
layout03
 


Perbincangan tentang perbezaan igate dengan digipeater di MyAPRS


Aku ada mengemukakan persoalan tentang perbezaan tentang igate dengan digipeater di MyAPRS fb group. Maklum balas dan perkongsian ilmu sangat baik dalam kalangan ahli group ini.

Mohamad Firdaus Mohmad  telah memberi komen salam... yg setakat sy paham... igate ialah interface dari Freq radio ke Komputer... di mana 1 alat utk membaca isyarat dari radio kemudian di alih ke paparan komputer..

untuk digipeater lak... fungsi sma dgn repeater 2m... panca ulang... ia terima tx dr radio aprs dan tx semula ke igate utk membaca maklumat individu samada reta, kapal, bot.
. nie bleh anda lihat di aprs.fi...

Manakala,
Yipet Estika memberi respons digipeater bekerja dengan cara flooding.. Ada betul ke?
 
telah dijawab dengan panjang lebar oleh
Mohd Hamid Misnan
Mus, cara flooding to camna? Basically cara digipeater berkerja hampir dengan cara simplex repeater berkerja, tapi ada sikit kepintaran:

1. APRS packet selalunya dihantar dengan PATH (contoh WIDE1-1, WIDE2-1).
2. Bila digipeater terima packet, dia akan nilaikan jikalau dia kena repeat packet tu. Yang ni configuration di digipeater menggunakan ALIAS. Selalunya fill-in digipeater cuma repeat packet WIDE1-1, wide area digipeater atau mountain top digipeater repeat packet WIDE1 & WIDE2.
3. Kalau packet tu dah repeated oleh digipeater yg lain, PATH akan ada * (contoh bila fill in digipeater dah repeat sekali, WIDE1-1 dalam packet akan jadik WIDE1*), packet ni fill-in digipeater lain takkan repeat dah.
4. Kalau digipeater nak repeat packet tu, dia akan tunggu dulu kekalau ada digipeater lain yg dah repeat (dupe checking), selalunye digipeater boleh simpan dalam memory beberapa packets yg dah diterima untuk buat dupe checking nih.
5. Kalau dia tak dengar packet tu repeated by others, dia akan transmit packet tu. PATH dalam packet tu akan diletak * atau reduced (contoh dari WIDE2-2 -> WIDE2-1).
Itulah antara penerangan yang diberi oleh rakan-rakan yang mahir tentang aprs ini. Banyak perkara yang dipelajari melalui perbincangan digroup ini. Pengetahuan tentang aprs ini semakin bertambah dengan adanya perkara-perkara baru yang diperkatakan. Terima kasih semua atas perkongsian ilmu yang tak ternilai harganya.
 
73, Jojet, 9W2DYA
 
 
 
 

Save Our Rainforest Race (SORR) 2013

Dear nature lovers,

We are organizing an adventure race in our effort to preserve the natural environment!
The 10km adventure race styled event, dubbed “Save Our Rainforest Race (SORR)”, kick starts on Saturday, 2nd March 2013 at Chamang Waterfall in Bentong, Pahang.
Participants must form 2 people in a team and register here with a fee of RM80 per person!
PEKA Malaysia is proud to be spearheading this effort with the help of passionate volunteers and concerned sponsors.

We welcome any donations regardless of financial contribution, volunteerism, sponsorship of trees, etc. Kindly donate directly to:

Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam
(Reg. Num. 0880-11-SEL)
Maybank account number: 562106724536

For more information, please contact Madam Fiza, Sec. Gen of PEKA at 012-634 0888
Don’t wait, REGISTER NOW! CLICK HERE TO REGISTER!

Aktiviti APRS portable saltmine


Hari ini selepas mesyuarat sempat pula aku mencuri masa untuk mengaktifkan igate di saltmine 03.03.27N 101.45.33E .

Kali ini hasil kurang memuaskan hanya beberapa stesen yang agak dekat sahaja berjaya decode.

Stesen pertama dapat dikesan adalah 9W2LL-5 02.58.29N 101.49.59E dengan jarak 7.5 batu.

Stesen kedua pula adalah 9W2XRX-9 03.10.07N 101.43.56E dengan jarak 8 batu.

Stesen ketiga adalah 9W2NHE-3 03.06.12N 101.41.08E dengan jarak 5.9 batu.

Stesen keempat adalah 9W2HL-9 03.13.64N 101.40.31E dengan jarak 13.2 batu.

Stesen terakhir adalah 9W2XYX-9 03.03.27N 101.44.72E dengan jarak paling dekat iaitu 1.1km.

Hari juga aku berjaya mendengar terus melalui radio adalah 9W2LL-5 dan 9W2XYX-9

Stations heard directly by 9W2DYA
callsign pktsfirst heard - MYT last heardlongest (rx => tx)longest at - MYT
9W2LL-5 1 2013-01-05 11:49:45 2013-01-05 11:49:45 OJ02VX > OJ03VB 12.1 km 139° 2013-01-05 11:49:45
9W2XYX-9 1 2013-01-05 12:00:05 2013-01-05 12:00:05 OJ03UB > OJ03VB 1.1 km 270° 2013-01-05 12:00:05

73, Jojet, 9W2DYA

http://9w2dya.blogspot.com

Cycle12

Tentang Cycle12

LATAR BELAKANG:
  • CYCLE 12 MALAYSIA di beri nama berdasarkan 12 buah Negeri yang menjadi lokasi acara seperti Perlis, Kedah, Perak, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu, Putrajaya, Pahang, Johor Baharu, Sabah, Sarawak dan Melaka.
  • Bersandarkan dengan keazaman mahu menjadikan sukan berbasikal salah sebuah aktiviti popular di tanah air, DAME EVENTS & COMMUNICATIONS SDN BHD akan menganjurkan CYCLE 12 MALAYSIA dari Januari 2013 sehingga Oktober 2013, dengan kerjasama dan sokongan dari pihak CYCLING FOR ALL iaitu Jawatankuasa di bawah PERSEKUTUAN KEBANGSAAN BERBASIKAL MALAYSIA (PKBM).
OBJEKTIF:
  • CYCLE 12 MALAYSIA bertujuan untuk menarik minat orang ramai membudayakan aktiviti sihat seperti berbasikal sambil melawat tempat – tempat menarik dalam Malaysia. Aktiviti “Sukan Pelancongan” seperti ini akan membuka mata orang ramai bahawa Malaysia mempunyai tempat – tempat manarik yang perlu di lindungi, di sayangi dan di banggakan kepada dunia.
  • Pihak penganjur yakin CYCLE 12 MALAYSIA boleh menarik lebih dari 500 peserta untuk setiap lokasi acara.Ramai aktivis – aktivis dan pencinta sukan berbasikal di Malaysia menjadikan berbasikal sebagai hobi utama mereka, maka dengan itu CYCLE 12 MALAYSIA memberi peluang kepada golongan tersebut untuk menyertai acara berbasikal yang lebih teratur dan mempunyai keseronokan lebih dari sekadar kayuhan biasa.

Stage
Lokasi Cycle 12 Malaysia (Negeri)
Tarikh
1
Padang Kota Lama, Butterworth,
PULAU PINANG.
2hb – 3hb Februari 2013,
Sabtu & Ahad.
2
16hb – 17hb Mac 2013,
Sabtu & Ahad.
3
23hb – 24hb Mac 2013,
Sabtu & Ahad.
4
5hb & 6hb April 2013,
Jumaat & Sabtu.
5
Balai Kesenian Islam, Kota Bharu,
KELANTAN DARUL NAIM.
19hb – 20hb April 2013,
Jumaat & Ahad.
6
Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu,
TERENGGANU DARUL IMAN.
3hb – 4hb Mei 2013,
Jumaat & Sabtu.
7
Istana Kehakiman, Presint 2,
WILAYAH PERSEKUTUAN PUTRAJAYA.
18hb – 19hb Mei 2013,
Sabtu & Ahad.
8
Muzium Sultan Abu Bakar, Pekan,
PAHANG DARUL MAKMUR.
1hb – 2hb Jun 2013,
Sabtu & Ahad.
9
Danga Bay, Johor Bahru,
JOHOR DARUL TAKZIM.
8hb – 9hb Jun 2013,
Sabtu & Ahad.
10
Kg. Api-Api, Kota Kinabalu,
SABAH DI BAWAH BAYU.
15hb – 16hb Sep 2013
Sabtu & Ahad.
11
Borneo Convention Center, Kuching, SARAWAK BUMI KENYALANG.12hb – 13hb Okt 2013,
Sabtu & Ahad.
12
Ayer Keroh, Melaka,
Melaka Bandaraya Bersejarah
26hb – 27hb Oktober 2013,
Sabtu & Ahad.

Cycle 12 Malaysia – Registration – Packages
DetailsPackage
Registration for 1 stagesRM 100.00
Registration for 3 stagesRM 280.00
Registration for 8 stagesRM 750.00
Registration for 12 stagesRM 1000.00
Discounts for student, student ipta/ipts15%
Discounts for Disabled/OKU40%
Aturcara
Pra-Kejohanan (Hari Pertama)
  • 08.00am – Pendaftaran
  • 10.00am – Karnival Basikal, Demo Tricks (Fixed Gear & BMX), Kejohanan Trek Mini Drome, Acara Fun-Ride – Bebas
  • 05.00pm – Majlis Penyampaian Hadiah
  • 06.00pm – Tamat
Cycle 12 Malaysia – Registration – Packages
Hari Kejohanan (Hari Kedua)
  • 08.00am – Para peserta berkumpul dan taklimat
  • 09.00am – Kejohanan bermula
  • 10.00am – Karnival Basikal, Demo Tricks (Fixed Gear & BMX), Kejohanan Trek Mini Drome
  • 05.00pm – Majlis Penyampaian Hadiah
  • 06.00pm – Tamat
ORGANISERS
NAME:DAME EVENTS & COMMUNICATIONS SDN BHD5-3, JALAN 21/131A,PROJEK JAYA INDUSTRIAL ESTATE,BT. 6, JALAN KELANG LAMA,
58200 KUALA LUMPUR, MALAYSIA.
TEL:+603 7784 8180 / +603 7772 2144./ +6013 6666 174 (ASRAB)
FAX:+603 7784 8182.
WEBSITE:www.dameevents.com
E-MAIL:Melina@dameevents.com
SUPPORTS:CYCLING FOR ALL (CFA) – MALAYSIA NATIONAL CYCLING FEDERATION (MNCF)
Description: 541339_362590583783052_2131477315_n.jpgDescription: cycling for all logo.jpg








 

Imej SSTV 16/2/2019 dan 17/2/2019

Imej SSTV pada semalam 16 Februari 2019 berjaya mendapat 2 imej. Imej 1/12 Imej 12/12 Imej hari ini pula 17 Februari 2019 menda...