Total Pageviews

Saturday, February 21, 2015

RS0ISS menyapa 9W2DYA-1 sekali lagi pada malam ini

2015-02-20 22:55:33 MYT: RS0ISS>CQ,qAR,9W2DYA-1:>ARISS - International Space Station

Malam tadi 20/2/15 mendapat signal dari RS0ISS sekali lagi semasa melalui Malaysia. Bagi laluan kedua malam ini pula tidak mendapat sebarang signal mungkin terlalu jauh untuk menjangkau antenaku di Bangi.

Jadual jangkaan ISS akan melalui Malaysia bagi SSTV hujung minggu ini Menurut perancangan SSTV akan bermula pada Sabtu 21/2/15 jam 10.30UTC hingga Isnin 23/2/15 jam 21.30UTC.

Bagi memudahkan peminat SSTV berikut adalah jangkaan waktu ISS melalui Malaysia.


02:28:17Z   10:28:17MYT Sabtu 21/2/15 SSTV belum dilancarkan
04:03:37Z   12:03:37MYT Sabtu 21/2/15 SSTV belum dilancarkan
13:59:22Z   21:59:22MYT Sabtu 21/2/15 SSTV telah dilancarkan
15:36:47Z   23:36:47MYT Sabtu 21/2/15
01:37:32Z   09:37:32MYT Ahad 22/2/15
03:10:19Z   11:10:19MYT Ahad 22/2/15
04:50:45Z   12:50:45MYT Ahad 22/2/15
13:07:48Z   21:07:48MYT Ahad 22/2/15
14:41:54Z   22:41:54MYT Ahad 22/2/15
02:17:26Z   10:17:26MYT Isnin 23/2/15

Rasa boleh dapat sehingga malam Isnin SSTV masih dilancarkan. Jadual diatas daripada ISS fan club setakat penulisan ini.
Semoga berjaya yang ingin mencuba SSTV melalui ISS.

73, Jojet, 9W2DYA


No comments:

Post a Comment